Makadamové ořechy 1kg

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energie:     3004 kJ / 718 kcal
Bílkoviny:     7,9 g
Sacharidy:     13,8 g z toho cukry 4,6 g
Tuky:     75,8 g z toho nasycené 12,1 g
Vláknina:     18,6 g
Sůl:     0 g


Makadamové ořechy

Plody stromu maccadamia, známá jako makadamské ořechy, obsahují až 74 % tuků. Jejich proteiny jsou plnohodnotné, třebaže mají málo methioninu (ten se dá lehce doplnit kombinací s celozrnnými obilninami). Makadamské ořechy jsou jedny z nejbohatších ořechů na olej.

Jsou dobrým zdrojem vápníku, fosforu, železa, vitaminu B1, B2 a niacinu. Dodávají též antioxidační polyfenolové flavonoidy.


  • Skladem
940 Kč
Kategorie: Makadamové ořechy BIO
 

Makadamové ořechy jsou plody exotické dřeviny jménem Macadamia, dorůstající až do výšky 12 metrů. Svému jménu vděčí jejich nadšenému pěstiteli ze Skotska, Johnu Macadamovi. Plody jsou obalené velmi tvrdou skořápkou, jejich velikost, tvar i barva se podobá vyloupaným lískovým oříškům.

Kalorická bomba až 3000 kJ ve 100 gramech

Obsahují velké množství tuku, přibližně tři čtvrtiny celkové hmotnosti, jsou proto velmi kalorické a energeticky vydatné. Tuky však tvoří nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné, zvláště pokud jde o příznivý poměr omega-3 a omega-6.

Jako všechny ostatní druhy ořechů jsou cenným zdrojem vitamínu E rozpustného v tucích a vitamínů skupiny B ve velmi širokém rozpětí od B1 až po B8. Je to zároveň zásobárna minerálních a stopových prvků, především hořčíku, vápníku, draslíku, selenu, fosforu a železa.

Jedny z nejdražších ořechů na trhu

Může Vás překvapit jejich cena, zatímco vyloupané vlašské ořechy pořídíte v cenové relaci zhruba 250 korun za kilogram, cena makadamových ořechů 1 kg se pohybuje kolem 700–900 korun. Jejich domovinou jsou deštné pralesy v australském vnitrozemí, dnes se pěstují kromě Austrálie, která je jejich hlavním producentem, i v různých částech světa, kde jsou k tomu příhodné podmínky, například v Jihoafrické republice a na Havajských ostrovech. I přes jejich vysokou cenu je však poptávka tak vysoká, že někdy převyšuje nabídku.

Lze je jíst v syrovém stavu, ale hodí se především pro tepelnou úpravu. Vyniknou jako součást velikonoční nádivky a mohou být vhodnou alternativou vlašských či lískových ořechů ve vánočním cukroví. Můžete jimi přizdobit zákusky a dorty, dezerty, moučníky, pudinky a zmrzliny. Makadamový olej je velmi výživný, a proto se stal výhodným obchodním artiklem v kosmetickém průmyslu.

Makadamové ořechy jsou nebezpečné pro psy, bylo popsáno již mnoho otrav, z nichž naštěstí většina nekončí smrtí. Zvířata však trpí zvracením, otoky kloubů, bolestmi a křečemi svalů, vysokou horečkou a problémy s koordinací pohybů.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.