Arašídová mouka 500g

1125
Neohodnoceno
Složení arašídové mouky:

Arašídy

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:
Energie:     585 kcal / 2448 kJ
Bílkoviny:     23,7 g
Sacharidy:     21,5 g / cukry 4,1g
Vláknina:     2,2 g
Tuky:     49,6 g / nasycené 6,8g

  • Skladem
50 Kč
Kategorie: Mouky
 

Arašídová mouka vzniká z vybraných a vyloupaných jader plodů podzemnice olejné. Vyloupané arašídy se následně praží a šetrně rozemílají na jemný prášek. Jedná se tedy o surovinu v původním složení, s přirozeným obsahem všech složek – proteinů, vlákniny, tuků (nenasycených mastných kyselin, převážně omega-6) a sacharidů.

Bezlepkový výrobek

Arašídy neobsahují lepek a je možné touto moukou nahradit mouku pšeničnou, žitnou, nebo ječnou či ovesnou. Vhodné je kombinovat ji s jinými druhy, například s mandlovou a s lískooříškovou a připravit tak zdravé a chutné pokrmy plné cenných živin.

Možná vás překvapí, kolik různých výrobků a receptů lze nalézt na internetu právě z arašídové mouky. Jsou to např. dortové korpusy, sušenky, vánoční cukroví, mohou nahradit i hladkou pšeničnou mouku v palačinkách. Údajně se hodí i do těstíčka na obalovaný květák a lze s ní zahustit omáčky. Ve studené kuchyni ji oceníte v ovocných koktejlech, nebo jako přísadu do jogurtů.

Mouka plná živin

Nejcennější mouka z obilovin je vždy celozrnná, u arašídů máte rovněž jistotu, že nejde o separované složky plodů, ale o celá rozemletá jádra. Arašídy nejsou v pravém slova smyslu ořechy, nýbrž luštěnina, s vyváženým poměrem minerálů a s velkým obsahem vápníku, hořčíku a zinku. Významný je také vitamín B6 a další vitamíny skupiny B, dále vitamín E rozpustný v tucích, který v těle figuruje jako antioxidant. Antioxidační účinky vykazuje také resveratrol, což je poměrně vzácný antioxidant, který je přirozenou součástí některých francouzských červených vín.

Arašídy se bohužel řadí mezi alergeny, naštěstí se to týká pouze malého procenta lidí a obvykle jde o projevy velmi mírné, provázené ekzémem, slzením očí a průjmy. Nelze však vyloučit ani vážnější působení arašídového proteinu, proto, pokud si nejste jisti, začínejte vždy s malým množstvím plodů podzemnice olejné, a pod dohledem osoby, která může případně přivolat lékařskou pomoc.