Garantujeme Vám doručení zboží do Štědrého dne při objednávce do 11.12. Poté již nedokážeme 100% doručitelnost zaručit. Následující objednávky mohou být doručeny až druhý týden v lednu.

LÍSKOOŘECHOVÁ MOUKA - 500g

1989
Neohodnoceno

Výběrová bezlepková mouka z lískových ořechů, namletá na jemno. Vhodná především pro bezlepkové pečení sladkých pokrmů, do smoothie, do ovesných kaší a podobně.

 

SLOŽENÍ LÍSKOOŘECHOVÉ MOUKY

Lískové ořechy

 

NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 G:
Energie: 657 kcal / 2749 kJ
Bílkoviny: 15,9 g
Sacharidy / cukry: 15,7 g / 4,3 g
Tuky / nasycené: 61,2 g / 5,6 g
Vláknina: 10 g
Sůl: <0,1 g

  • Skladem
189 Kč
Kategorie: Mouky
 

Dávno pryč je doba, kdy v našich kuchyních dominovala pšeničná mouka hladká, hrubá a polohrubá, případně jí sekundovala mouka žitná či ječná, a to ještě vymletá – bílá, zbavená většiny minerálů a vitamínů. Dnes se lidé navrací k původním hodnotám, lépe si uvědomují pravou podstatu přírodních složek výživy a poměrně velká část populace se alespoň snaží najít k takovým produktům cestu.

Nahrazujeme bílou mouku moukou celozrnnou a také bezlepkovou. Kromě bezlepkového ovsa jsou to především mletá celá zrna rýže, pohanky, prosa (jáhel), quinoa, kukuřice a amaranthu. Tím však výčet vhodných alternativ nekončí. Pro pečení koláčů a dortů, do smoothies, jogurtů a snídaňových müsli a jako posypka na zmrzlinové poháry a ovocné saláty se hodí také mouka kokosová a ořechová mouka.  

Lisování za studena

Nejkvalitnější ořechová mouka je vyráběna procesem lisování za studena, jakýkoli tepelný ohřev nad 45 stupňů Celsia by totiž degradoval obsah antioxidantů a enzymů a urychlil by i rozpad tukové složky oxidativním procesem. Na trhu jsou dostupné dvě varianty – buď z loupaných, nebo neloupaných oříšků, které jsou pochopitelně nutričně bohatší. Mouka by zároveň neměla obsahovat žádná aditiva, tedy látky zlepšující její kvalitu, konzervanty, rostlinné tuky či oleje, nebo bílý rafinovaný cukr.

Čím je ořechová mouka tak cenná

Lískové ořechy jsou považovány za superpotravinu, obsahují totiž živiny v koncentrované formě, které slouží nové rostlině jako počáteční zdroj výživy pro tvorbu klíčků. Proto je také mouka velmi výživná a sytá. Převážnou část tvoří tuky – nenasycené mastné kyseliny, přibližně třetina hmotnosti připadá na proteiny a zbytek na sacharidy a vlákninu. Ořechy jsou mimo jiné zdrojem minerálních látek jako je vápník, hořčík, zinek, selen, měď, draslík a fosfor, a vitamínů skupiny B a vitamínu E.