Rýžová instantní celozrnná mouka 500g

Rýžová mouka se vyrábí z rýže speciálním postupem. Využívá se především k přípravě sladkých, nepečených dezertů. Je vynikající surovinou pro pečení bezlepkových sušenek, dortů a nekynutých buchet. Anebo vhodná pro zahušťování omáček slaných nebo sladkých jídel. Rýžová mouka zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) smě­sí.

Při pečení se obvykle také míchá s jinými druhy mouky (pohanková, kukuřičná a další). Těsto z rýžové mouky je pevné, v mnoha ohledech podobné těstu z pšeničné mouky, ačkoli ne tak pružné.

Jedná se o lehce stravitelnou potravinu, která vyvolává pocit nasycení. Neobsahuje lepek a je tak vhodná pro pacienty s celiakií a pro bezlepkovou dietu.

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energie:     1549 kJ / 370 kcal
Bílkoviny:     6 g
Sacharidy/cukry:     81,1 g / 0,1 g
Tuky/nasycené:     1,4 g / 0,4 g
Vláknina:     0,1 g
Sůl:     <0,01 g
 
 

  • Skladem
43 Kč
Kategorie: Mouky
 

Bílý rafinovaný cukr a bílá mouka jsou jedny z nejškodlivějších potravinových zdrojů. Proč tomu tak je? Obě suroviny mají jedno společné – jsou procesem rafinace a vymílání ochuzeny o cenné živiny, zejména minerální a stopové prvky, některé vitamíny a vlákninu. Tato úprava cukru a mouky sahá daleko do historie, jejím cílem bylo vytvořit hmotu, která bude na první pohled elegantní – bílá totiž budí dojem čistoty. Bílý kostkový cukr vypadá mnohem lépe než hnědý, a rozhodně upoutá pozornost. Tato tradice se kupodivu dochovala až do současnosti, i když se postupně mnozí z nás začínají navracet k původnímu stavu – dopřát si především výživu bez ohledu na elegantní vzhled.

Bílá mouka pšeničná, žitná a ječná obsahuje v porovnání s celozrnnými produkty pouze 30 procent původního množství vápníku, 20 procent železa a zinku a 15 procent hořčíku, vitamínu E a vitamínů skupiny B.

Zvláště problematický je lepek, který se z mouky bez vlákniny usazuje na stěnách střev a způsobuje zdravotní potíže, proto dnes zájemci o zdravý životní styl obrací pozornost k moukám celozrnným, jako je špaldová, žitná nebo ovesná mouka, a stále častěji používají i mouky bezlepkové, tedy pohankovou, jáhlovou, nebo rýžovou celozrnnou mouku.

Celozrnná rýžová mouka

Neobsahuje lepek – rýže je stejně jako pohanka a jáhly přirozeně bezlepková.

Je zdrojem výživných látek – najdete v ní vitamíny B1 – B6, vitamín E, vápník, hořčík, železo, mangan, draslík, fosfor a zinek.

Vláknina – ta je zapotřebí k pravidelnému vyměšování a správnému trávení. Potraviny s malým obsahem vlákniny způsobují zácpu, recirkulaci odpadních látek v krevním oběhu a lymfatickém systému.

Sacharidy – největší podíl objemu rýžového zrna tvoří sacharidy, jedná se však o polysacharidy s nízkým glykemickým indexem, a proto je celozrnná rýže a celozrná rýžová mouka vhodná i pro diabetiky.

Nízká cena – cena rýžové mouky je velmi nízká, rozhodně nezatíží váš rodinný rozpočet a můžete si ji dovolit konzumovat pravidelně. Ideální je celozrnné obiloviny střídat a nezaměřovat se pouze na jednu z nich.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.