Špaldová mouka 500g - min. trvanlivost do 10/22

Kód: 6302
Neohodnoceno
Značka: Lifelike
35 Kč
Skladem
 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Špalda je staročeský název vyšlechtěné pšenice, která se pro potravinářské účely využívá již po staletí. Špaldová polohrubá mouka je standardní způsob zpracování pšeničného zrna, způsob mletí se však může odlišovat, proto známe také hrubou nebo hladkou špaldovou mouku. Zároveň ovšem rozlišujeme podle opracování a využití zrn špaldovou mouku celozrnnou a necelozrnnou – bílou.

Bílá versus celozrnná

Jak už bylo řečeno, špaldová mouka může být bílá nebo celozrnná. Rozdíl mezi nimi je značný jednak v technologickém zpracování pšenice, a pak i v jejím složení. Obilné zrno se skládá ze tří částí, které lze vzájemně oddělit – obilné jádro, obilný klíček a obal – otruby. Před staletími se všechna obilná zrna rozemílala v mlýnech celistvá včetně klíčků a otrub a tím si mouka zachovala své původní živiny.

Bílá mouka špaldová, podobně jako bílý rafinovaný cukr, vznikaly zhruba ve stejné době – na počátku průmyslové revoluce, od poloviny 19. století. Cílem bylo vytvořit hmotu pro pekárenské výrobky vzhledově zajímavější a zároveň snáze zpracovatelnou, ale bohužel téměř bez výživových prvků – obsahuje pouze necelou pětinu původního množství minerálů a vitamínů, a především neobsahuje vlákninu. Koncentrovaný lepek se pak může snáze usazovat na střevních stěnách a být zdrojem vážných zdravotních problémů.

V celozrnné mouce špaldové naleznete původní obsah všech živin, tedy minerální prvky, především vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor a draslík. Dále vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, antioxidanty a enzymy, proteiny, polysacharidy a zdravé tuky. Špaldová celozrnná mouka organismu dodá vše ve vyváženém poměru a díky otrubám se rychleji zasytíme a také se pokrm pomaleji tráví – má nižší glykemický index než bílá mouka. Zároveň výrobků z celozrnné špaldové mouky nesníme tolik, na rozdíl např. od klasických koláčů a koblih. Konzumace bílého pečiva tedy výrazně přispívá k nadváze a obezitě, která je již dnes považována za civilizační chorobu.

Cena špaldové mouky se liší podle typu – bílá je velmi levná, zatímco celozrnná špaldová mouka hladká nebo celozrnná špaldová mouka polohrubá se vyrábí z ekologicky kontrolovaných zemědělských lokalit, je držitelem certifikátu BIO, obsahuje všechny potřebné živiny a tím pádem je také dražší.

SLOŽENÍ / ZLOŽENIE 

100 % celozrnná pšenice/pšenica špalda

ZEMĚ PŮVODU / KRAJINA POVODU
Česká Republika

BALENO A ZPRACOVÁNO / BALENIE A SPRACOVANIE
Česká Republika

NUTRIČNÍ / NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 G

Energie / Energia 1 536 kJ / 367 kcal
Tuky  1,7 g 
- z toho nasycené / nasýtené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy   73,3 g  
- z toho cukry 0 g
Vláknina 13,3 g
Bílkoviny / Bielkoviny 16,7 g
Sůl < 0,1 g

UPOZORNĚNÍ / UPOZORNENIE

Nevystavujte slunečnímu záření. 
Skladujte do teploty 25 °C a relativní vlhkosti 70%. 
Po otevření spotřebujte do 14 dnů. 
Minimální trvanlivost do: viz. spodní část obalu.
Alergeny jsou zvýrazněny tučně. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Když se řekne lískooříškový krém s čokoládou, většina z vás si dokáže představit, co je to za pochoutku. Podobné emoce v nás vyvolávají veškeré krémy, vyrobené z přírodních ingrediencí, jimiž jsou pražené arašídy, karamel, kešu oříšky, proteinové oříškové tyčinky či mandlová másla s kokosem a čokoládou.

To vše si můžete dopřát ve formě výrobků od společnosti Lifelike. V sortimentu naleznete čisté oříškové krémy se stoprocentním složením původní suroviny, anebo krémy smíchané s čokoládou, mléčnou syrovátkou, ovocným sladidlem (erythritolem) a s kokosem.

Všechny výrobky si zakládají na přirozeném přírodním složení bez obsahu přidaného cukru, konzervačních látek a dalších syntetických aditiv. Poskytnou vám velice chutnou a hlavně výživnou, zdravou a energeticky vydatnou pochoutku, kterou využijete na cestách i doma při posezení v měkkém křesle.

Oříškové krémy a tyčinky mají nízký glykemický index díky vysokému obsahu zdravého tuku a jsou vhodné i pro diabetiky.