Garantujeme Vám doručení zboží do Štědrého dne při objednávce do 11.12. Poté již nedokážeme 100% doručitelnost zaručit. Následující objednávky mohou být doručeny až druhý týden v lednu.

Špaldová mouka 500g

1104
Neohodnoceno

Celozrnná špaldová mouka je vhodnou alternativou k mouce pšeničné. Špalda je stará odrůda pšenice.

Je mletá z celých pšeničných zrn a během mletí nedochází k odstranění otrub a klíčků. Pšenice je výborným zdrojem proteinu a měla by být součástí naší potravy, protože nám dodává spoustu cenných látek. Vzhledem k zachování důležitých vitamínů je pro naše tělo zdravější a snadněji stravitelnější, než klasická bílá mouka.

Mouky využijeme k pečení, smažení, zahušťování nebo i vaření.

Složení : 100% špaldová mouka pšeničná celozrnná

Energie : 1536kJ / 367kcal
Bílkoviny : 16,7g
Sacharidy : 73,3g z toho cukry 0g
Tuky : 1,67g z toho nasycené 0g
Vláknina 13,3g
Sůl : 0g


  • Skladem
39 Kč
Kategorie: Mouky
 

Špalda je staročeský název vyšlechtěné pšenice, která se pro potravinářské účely využívá již po staletí. Špaldová polohrubá mouka je standardní způsob zpracování pšeničného zrna, způsob mletí se však může odlišovat, proto známe také hrubou nebo hladkou špaldovou mouku. Zároveň ovšem rozlišujeme podle opracování a využití zrn špaldovou mouku celozrnnou a necelozrnnou – bílou.

Bílá versus celozrnná

Jak už bylo řečeno, špaldová mouka může být bílá nebo celozrnná. Rozdíl mezi nimi je značný jednak v technologickém zpracování pšenice, a pak i v jejím složení. Obilné zrno se skládá ze tří částí, které lze vzájemně oddělit – obilné jádro, obilný klíček a obal – otruby. Před staletími se všechna obilná zrna rozemílala v mlýnech celistvá včetně klíčků a otrub a tím si mouka zachovala své původní živiny.

Bílá mouka špaldová, podobně jako bílý rafinovaný cukr, vznikaly zhruba ve stejné době – na počátku průmyslové revoluce, od poloviny 19. století. Cílem bylo vytvořit hmotu pro pekárenské výrobky vzhledově zajímavější a zároveň snáze zpracovatelnou, ale bohužel téměř bez výživových prvků – obsahuje pouze necelou pětinu původního množství minerálů a vitamínů, a především neobsahuje vlákninu. Koncentrovaný lepek se pak může snáze usazovat na střevních stěnách a být zdrojem vážných zdravotních problémů.

V celozrnné mouce špaldové naleznete původní obsah všech živin, tedy minerální prvky, především vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor a draslík. Dále vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, antioxidanty a enzymy, proteiny, polysacharidy a zdravé tuky. Špaldová celozrnná mouka organismu dodá vše ve vyváženém poměru a díky otrubám se rychleji zasytíme a také se pokrm pomaleji tráví – má nižší glykemický index než bílá mouka. Zároveň výrobků z celozrnné špaldové mouky nesníme tolik, na rozdíl např. od klasických koláčů a koblih. Konzumace bílého pečiva tedy výrazně přispívá k nadváze a obezitě, která je již dnes považována za civilizační chorobu.

Cena špaldové mouky se liší podle typu – bílá je velmi levná, zatímco celozrnná špaldová mouka hladká nebo celozrnná špaldová mouka polohrubá se vyrábí z ekologicky kontrolovaných zemědělských lokalit, je držitelem certifikátu BIO, obsahuje všechny potřebné živiny a tím pádem je také dražší.