Yacon BIO 150g

360
Neohodnoceno

Yacon prášek BIO, RAW má příjemně sladkou chuť a používá se jako přírodní sladidlo s menší sladivostí než běžný cukr. Získává se z hlíz rostliny Yacon, která roste v oblasti jihoamerických And. Hlízy se nakrájí na plátky a po usušení se rozemelou na prášek.

Je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny inulinu. Obsahuje řadu cenných látek, jako jsou aminokyseliny, enzymy, vláknina, minerály a vitamíny, stopové prvky a antioxidanty.

Složení: 100%  prášek z yaconu v BIO a RAW kvalitě.

Použití: vhodný na doslazení čaje, kávy, smoothie, müsli, kaší, dezertů a dalších jídel.

Doporučené dávkování: lze konzumovat 1 lžíci denně. Dávkování však není nijak omezeno.

Výživové údaje na 100g: energetická hodnota 1424kJ/340kcal, tuky 0g z toho nasycené mastné kyseliny 0g, sacharidy 80g z toho cukry 0g, vláknina 40g, bílkoviny 5g, sůl 0g.

Bez přidaného cukru, konzervantů, barviv a aditiv. Vhodné pro vegetariány a vegany. Neobsahuje lepek.

Skladujte v suchu a chladu. Skladujte mimo dosah dětí. 
Země původu: Peru. Vyrobeno v EU.


  • Skladem
199 Kč
Kategorie: Superpotraviny BIO
 

Yacon neboli jakon (Smallanthus sonchifolius) se pěstuje pro své podzemní hlízy, které vzdáleně připomínají naše brambory. Pod načervenalou slupkou se skrývá tenká pryskyřičná vrstva, a pod ní křehká a šťavnatá dužina s mnohostranným využitím v kuchyni.

Yacon je doma na jihoamerickém kontinentu – roste v teplejších oblastech And. Místní obyvatelé jej s oblibou využívají ve své kuchyni již tisíce let.

Ač připomíná brambory, na trhu byste na jakon narazili mezi ovocem. Jistě za to může jeho příjemně sladká chuť, která vzdáleně připomíná jablka a ananas. A právě díky vysokému obsahu sacharidů je yacon vhodný i jako přírodní sladidlo – i přes množství cukrů má navíc poměrně nízkou energetickou hodnotu.

V českých podmínkách si můžete yacon zakoupit především ve formě yacon prášku. Narazíte na něj na internetu v prodejnách zdravé výživy. Hodí se jak pro slazení nápojů, tak k oslazení pokrmů – například jogurtů, kaší a dezertů.

Sušený prášek z jakonu tvoří především sacharidy, vláknina, a také bílkoviny. Dále v něm najdeme vitamíny A, B a C, minerály (draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor), aminokyseliny, a karoten. Hlízy jakonu obsahují navíc i inulin, takže jsou jistě zajímavé i pro diabetiky.

Takže nejenže je yacon velice chutný, ale také obsahuje celou řadu výživově hodnotných látek.

V lidovém léčitelství se využívá při onemocnění jater, ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, na podporu kardiovaskulárního systému, ke zpevnění kostí, na podporu zažívání a při redukční dietě.

Mimo hlíz v čerstvé či sušené podobě můžete na trhu narazit také na čaj z listů této rostliny, který se užívá při zánětech močového měchýře a ledvin a při potížích s játry, vhodný je rovněž pro osoby trpící cukrovkou.

Jestliže vás tato rostlina zaujala, tak si její pěstování z hlíz můžete vyzkoušet dokonce už i u nás – na vlastní zahrádce v České republice.