Cordyceps a jeho účinky

Cordyceps je houba druhu Cordycipitaceae. Jedná se vlastně o specifické cizopasné houby, které parazitují zejména na členovcích a dalším hmyzu. Když houba napadne hostitele, postupně nahradí jeho tkáň svou vlastní. Domovem cordycepsu je jihovýchodní Asie a Japonsko, a protože výzkumy ukazují, že je velice přínosný pro lidské zdraví, dnes se již distribuuje, ale také produkuje po celém světě. A s produkcí je to tak – lze ho totiž vypěstovat v laboratorních a skleníkových podmínkách. V tradiční čínské medicíně se používá od nepaměti na posílení vnitřních orgánů, a pro duševní i tělesnou rovnováhu.

Prášek z cordycepsu se vyrábí několika způsoby:

  • běžné sušení a rozemletí houbového mycelia – je to rychlý a levný způsob, avšak některé zdroje uvádějí, že tento cordyceps je nutné využívat do jednoho roku; později ztrácí své účinky
  • extrakce pomocí rozpouštědla - účinné látky se rozpustí v extrakčním rozpouštědle a tento roztok se následně nechá odpařit a prášek se usuší
  • fermentace neboli kvašení – nejvíce se svým složením podobá původnímu divokému cordycepsu; při fermentaci dochází i k tvorbě vitamínů, polysacharidů a aminokyselin, a to ve vyváženém poměru účinných látek

Jaké cenné látky cordyceps obsahuje?

Čtyři hlavní skupiny polysacharidů, cordycepin, 18 druhů aminokyselin včetně 8 esenciálních, proteiny, vitamín B1, B2 a také B12, nenasycené mastné kyseliny – olejovou, palmitovou, linolovou, a stearovou, peptidy, L – tryptofan, desítky enzymů včetně koenzymu Q10 a další biologicky aktivní látky.

Jaké má cordyceps účinky?

Polysacharidy v něm obsažené působí protizánětlivě, jsou to stimulanty imunitního systému, fungují jako antioxidanty, apod. Cordyceps účinkuje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a snižuje oxidační stres („oxidační stres je nerovnováha mezi antioxidační kapacitou buňky a množstvím volných radikálů“), který je původcem mnoha chorob (Alzheimerova choroba, karcinomy, diabetes mellitus, obezita, Parkinsonova choroba, aj).