Klíčení semínek

Jak správně klíčit rostlinná semínka

Klíčení semínek je velice snadné, zvládnou jej i malé děti, je ovšem velmi důležité dbát na některá základní pravidla.

Pečlivě přebírejte semínka před naklíčením
  • Nakupujte semínka určená pouze pro klíčení, nikoli na sadbu na záhon, která jsou chemicky ošetřená.
  • Odstraňte to, co tam nepatří – puklé, prasklé, rozlomené či jinak poškozené kusy.
  • Vysbírejte i semena s nepřirozenou barvou (např. tmavě hnědé až černé).
  • Vysbírejte i úlomky trávy, hlínu a kamínky.
 
Proplachujte a proplachujte

 

  • Jestliže budete klíčící rostlinky proplachovat čistou vodou, nedáte příležitost plísním a hnilobě k rychlému množení. Plíseň a hniloba se tvoří vlivem vlhkosti a tepla, ale každý průplach čistou vodou funguje jako dokonalý filtr.
  • V chladnější místnosti (cca 18 stupňů Celsia), stačí průplach dvakrát denně studenou vodou. Ale u vyšších teplot, a především v létě, se doporučuje proplachovat minimálně třikrát, nejlépe čtyřikrát až pětkrát, a opět studenou vodou.
  • U některých klíčících rostlinek, např. hořčice, řeřichy nebo ředkvičky se objeví drobné chloupky, to však není plíseň, ale velmi jemné kořínky. Dobře je rozeznáte např. pod lupou.

Dodržujte základní hygienická pravidla

 

  • Misky a sklenice snadno umyjete pod tekoucí vodou jemným kartáčkem, anebo v myčce, s použitím běžného saponátu.
  • Nepoužívejte abrazivní prostředky (drátěnku, písek na nádobí, drsnou houbičku).
  • Nádoby umývejte pravidelně, vždy po každém klíčení, a nechte je důkladně vysušit.

    Jak správně klíčit a jak předejít problémům spojeným s klíčením semen

    Nakupujte semena na klíčení – nikoli určená na sadbu na záhon, která jsou chemicky ošetřená proti škůdcům jedovatými chemikáliemi. Vhodné je vybírat ta v BIO kvalitě. Pozor také na příliš stará semena, která špatně klíčí a jsou náchylnější na tvorbu plísní.

    Nejprve je přeberte – dejte si tu práci a na samém začátku odstraňte všechna semena podezřelého vzhledu (rozpůlená, plesnivá, nahnilá, jinak zbarvená atp.). Pozor také na půlený hrách a čočku – ty vám samozřejmě nevzejdou.

    Nenamáčejte je - většina semen nevyžaduje namáčet před klíčením do vody, pokud využíváte nakličovacích nádob (misek či sklenic), stačí je propláchnout v čisté vodě v cedníku, čímž je zbavíte prachu a nečistot, a pak vložit do nádoby. Takto vyklíčí i větší druhy luštěnin (cizrna a celý hrách).

    Nejdůležitější je čistota – pracujte s čistýma rukama zbavenýma zbytků mýdla a saponátů a různých nečistot. To samé platí i o miskách a sklenicích. Semínka pravidelně proplachujte pitnou vodou (pozor na neznámé zdroje kontaminované vody).  Proplachování musí být pravidelné, alespoň dvakrát za den, v teplém období roku nejlépe čtyřikrát až pětkrát, tím nedáte šanci rozvoji hniloby a plísní. Zajistěte, aby se ke klíčícím rostlinkám nedostal hmyz, hlavně mouchy, které tu mohou naklást vajíčka.

    Jak poznat plíseň a hnilobu – hniloba se při klíčení vyskytuje s nižší pravděpodobností, než plísně, většinou je k tomu zapotřebí důkladný zárodek a delší čas působení vhodného prostředí (teplo a vlhko). Hnilobné zárodky bývají již na semenech s podezřelou barvou nebo tvarem, případně na poškozených jádrech s narušenou slupkou (proto je důležité je přebírat). Ale především rozpoznáte hnilobu podle velmi nepříjemného zápachu. Plíseň rovněž páchne a vytváří bílý, šedavý, někdy i zelený povlak. A co s plesnivými a zahnívajícími semeny? Nekompromisně zlikvidovat – opatrně, abyste se nenadýchali při rozptýlení sporů ve vzduchu a nádobí umývejte v gumových rukavicích.

    Drobné chloupky nejsou plíseň – některá velmi drobná semínka, např. brokolice, ředkve, ředkvičky, hořčice nebo řeřicha tvoří velice brzy drobounké kořínky, které se s plísní snadno zaměňují, vyplatí se při každém podezření na plísně prohlédnout je pod lupou a rozdíl pak bezpečně poznáte.

    A co semínka tvořící gel – např. lněná semínka, pohanka, seznam, chia semínka, řeřicha, rukola se vyplatí před klíčením namočit do studené vody na čtvrt hodiny, poté je důkladně propláchněte v jemném cedníku, čímž se zbaví části problematického slizu, a po vložení do nakličovacích nádob je pouze pravidelně vlhčete postřikovačem, ale už neproplachujte. Dobré je klíčit je v misce (nikoli ve sklenici), a misku nezakrývejte a zajistěte přísun čerstvého vzduchu (pravidelně větrejte). Tím se sníží pravděpodobnost výskytu plísní. Někdy se však i přes veškerou snahu nedaří plesnivění zabránit a pak tedy můžete vsadit na jistotu – klíčení na hygienických vatových tamponech a sklízet delší mladé rostlinky střiháním nůžkami a semínka pak vyhodit i s tamponem.
    Pozor na velká semena - u větších semen jako slunečnice, cizrna atd doporučujeme delší dobu namáčení a klíčení většího množství najednou. Semena vyžadují větší vlhkost, aby začala klíčit.

    Image-1