Kurkuma BIO mletá 100g

BIO a RAW prášek z kurkumy Zdravý den® je oblíbeným kořením a již po několik tisíciletí se používá v systému tradiční ajurvédské a čínské medicíny. Pozitivně působí na trávení, imunitní systém, krevní oběh a celkově kardiovaskulární systém.

CZ-BIO-002

Použití: v kuchyni jako koření na dochucení sladkých i slaných pokrmů.

Výživové údaje na 100g: energetická hodnota 1482kJ/354kcal, tuky 10g z toho nasycené mastné kyseliny 3,1g, sacharidy 65g z toho cukry 3,2g, vláknina 21g, bílkoviny 8g, sůl 0,06g.

Složení: 100% prášek z oddenku kurkumy dlouhé (turmeric, Curcuma Longa) z ekologického zemědělství. 

Skladujte v suchu a temnu, chraňte před teplem. Země původu: Indie. Neobsahuje žádná aditiva, barviva nebo dochucovadla. EAN 8594172692269


  • Skladem
69 Kč
Kategorie: Kurkuma BIO
 

Pokud jste se doposud neseznámili s kurkumou, tak jistě znáte alespoň kari – směs koření, jehož je právě kurkuma podstatnou součástí. Nicméně i kurkumu se vyplatí poznat blíže – jedná se o velice užitečné koření, které nejenže dokonale ochutí vaše jídla, ale ještě navíc prospěje vašemu zdraví.

Kurkuma se vyrábí z oddenků kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Jedná se o pěknou asijskou rostlinu, blízkého příbuzného zázvoru. Pochází z jižní Asie, ale kvůli pěstování koření se rozšířila i na jiná místa. A dokonce na ni můžete narazit i v českých domácnostech – prodává se jako pokojová rostlina i jako řezaná květina do kytic. Pro výrobu koření se podzemní oddenky kurkumovníku nejdříve usuší, a poté namelou na kurkuma prášek.

Prášek z kurkumy je skvělou přísadou do mnoha teplých i studených jídel. Toto koření má svou specifickou zemitě kořenitou vůni a mírně štiplavou chuť. Přirozeně se hodí do pokrmů thajské, indické a indonéské kuchyně, ale neváhejte ho využít i v mnoha českých receptech. Třeba k ozvláštnění pokrmů z ryb, kuřecího masa, do rýže, omáček, polévek, a klidně i do sladkých jídel.

Kurkuma je světu prokazatelně známá minimálně deset tisíc let. V asijských zemích se ovšem zdaleka nepoužívala pouze jako koření, ale také jako zkrášlovací prostředek, k barvení, pro své léčivé účinky, i k náboženským obřadům.

A právě kvůli jejím zdravotně příznivým efektům ji indická léčebná nauka ájurvéda využívá již po tisíce let, a stejně tak je oblíbená i v tradiční čínské medicíně jako povzbuzující prostředek.

Jestliže vás zajímají prokazatelné účinky kurkumy na zdraví člověka, můžete počítat s jejími protizánětlivými účinky. Je dobrým antioxidantem, má příznivý vliv na trávení, a také na krevní oběh člověka.

Jak je tedy vidět, tak dochutit si čas od času jídlo kurkumou se z mnoha hledisek vyplatí!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.