Amylon Prášek kypřicí do pečiva bezlepkový BIO 12 g bez fosfátů

Kód: 0063412
5 Kč
Skladem

Detailní informace

Detailní popis produktu

Amylon Prášek kypřicí do pečiva bezlepkový 12 g BIO

Výborný pomocník při pečení, vaše těsto bude odlehčené a nadýchané. Pomůže vám připravit skvělé bábovky, muffiny nebo sušenky. Prášek do pečiva Amylon neobsahuje fosfáty. Nakypření zajistí vinný kámen a jedlá soda

  • Kypřicí prášek Amylon má tendenci kypřit už při pokojové teplotě na rozdíl od obyčejného prášku. Proto se doporučuje dávat těsto do trouby co nejrychleji po zapracování prášku.
  • Kypří o něco méně. Použijte 1,5 sáčku tam, kde byste jinak dali 1 sáček obyčejného. Nebo použijte jen 1 sáček a přidejte malou lžičku jedlé sody
  • Prášek do pečiva Amylon má úplně neutrální chuť. Když si na něj zvyknete, poznáte, když se použije konvenční prášek.

Kypření vytváří v těstu bublinky vzduchu, tím je těsto odlehčené a nabyde na objemu. Jde toho docílit dvěma způsoby - biologickým (droždí) nebo chemickým (bublinky vzniknou chemickou reakcí kyselin a zásad).

Rozdíl bezfosfátového a fosfátového prášku:

1) běžný kypřicí prášek: kyselou složkou je fosforečná sůl (také obsažená v tavených sýrech nebo práškových směsích na výrobu nápojů)

2) kypřicí prášek bez fosfátů

  1. kyselou složkou je vinný kámen (vinnan draselný), vysráží se ve formě krystalků ve vinných sudech
  2. zásaditou složkou je jedlá soda
  3. dále obsahuje jenom kukuřičný škrob v biokvalitě

Složení: Kukuřičný škrob*, kypřící látky: vinany draselné, uhličitany sodné.

*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 705 kJ / 166 kcal
Tuky: 0,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g
Sacharidy: 41,0 g
z toho cukry: 0,0 g
Bílkoviny: 0,1 g
Sůl: 15,4 g

 

Věnovat se zdravé výživě neznamená být pouze konzumentem vybraných potravin, měli byste o nich také něco vědět a zajímat se o souvislosti, proč je toto dobré a proč tamto špatné. Jednou z typických ukázek této problematiky jsou i kypřicí prášky do pečiva. Zdánlivě nevinná záležitost, pomyslíte si, vždyť na malém množství nějakého prášku příliš nezáleží.

Ale záleží, a velice zásadně. Běžný kypřicí prášek do pečiva obsahuje fosforečnany, tedy soli kyseliny fosforečné neboli fosfáty. Naopak kvalitní kypřící prášek do pečiva nahrazuje fosfáty vinným kamenem, který je pro organismus zcela neškodný. A kde je tedy problém?

Kypřící prášek složení s obsahem fosforečnanů zajišťuje větší přísun fosforu do krevního oběhu a fosfor se pak váže na vápník a hořčík a vyplavuje je z těla. Můžete se pak sebelépe stravovat, a přesto budete trpět deficitem těchto minerálů, které jsou základním stavebním kamenem pro acidobazickou rovnováhu krve, a dále pak pro zdravé kosti, zuby, svaly a samozřejmě i vnitřní orgány.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Amylon je značka, kterou mnozí z vás pamatují ještě z doby socialismu. Pod značkou Amylon se již tehdy u nás prodávaly velmi oblíbené kakaové, čokoládové, malinové a vanilkové pudinky a žádná hospodyňka si nedokázala představit, že by jí doma ve spíži chyběl skořicový, citronový či vanilkový cukr anebo kypřící prášek do pečiva, případně kypřící prášek do perníku.

Amylon je ryze česká potravinářská firma, která se na kypřící prášky, ochucené cukry a pudinky v prášku vysloveně specializuje. Historie firmy se datuje od roku 1891, založil ji podnikatel František Malínský, který v roce 1912 sloučil své čtyři škrobárny na Vysočině, čímž vznikla akciová společnost Amylon. Společnost si dobře vedla i v období obou světových válek, za socialismu přešla do rukou státu a v roce 1994 byla privatizována. Status akciové společnosti si firma udržela dodnes, je to jeden z nejstarších a nejúspěšnějších českých potravinářských výrobců.