Agar pro váš ovocný koláč
Představte si, že vás honí mlsná, ale nehodláte do sebe ládovat tuny cukru v podobě průmyslově vyráběných nezdravých sušenek, oplatek a bonbónů. Rozhlédnete se kolem sebe v kuchyni a zjistíte, že tu máte dostatek surovin pro přípravu vynikající a zároveň zdravé pochoutky – ovocného koláče s jahodami, pečeného z celozrnné mouky.
Nachystáte si recept, začnete postupně mísit jednotlivé suroviny a na závěr si připravíte želatinovou polevu. Jenže, co když vyznáváte veganský životní styl a nemáte zájem o hovězí želatinu? Jde to i jinak. Existuje totiž rostlinná alternativa s názvem agar.
Agar je sypká hmota zhotovená z červených mořských řas. Je to polysacharid bez chuti a vůně a je zcela transparentní a dobře rozpustný (pouze) ve vařící vodě. Nemá tedy nic společného s živočišnými produkty a neobsahuje ani žádné konzervační látky. Kvalitní agar by také neměl být geneticky modifikovaný (GMO free). Agar přirozeně obsahuje mnoho cenných minerálů a stopových prvků, naleznete v něm například vápník, hořčík, železo a jód.
Výhodou agaru je také to, že velmi dobře želíruje a po vytvoření želatiny si tato hmota dobře udržuje svůj tvar. Nebortí se ani při krájení, což oceníte právě při výrobě ovocného koláče, který po upečení přímo na plechu nakrájíte na menší kousky a můžete jej rovnou servírovat na dezertní talířek. Agar by se ve vaší kuchyni mohl uplatnit častěji, tedy jestliže vám vyhovuje želatina, která doplňuje vzhled ovocných dezertů, případně slaných jídel, jako jsou pokrmy s vejci nebo sýrem.
Agar je v současné době běžně využíván v potravinářské výrobě, je tam znám pod názvem E 406, tedy jako „zdravé éčko“, které slouží jako zahušťovbadlo, emulgátor a stabilizátor, samozřejmě čistě přírodního rostlinného původu bez konzervantů a GMO. Agar je také využitelný při výrobě kosmetických přípravků a může být součástí výrobků farmaceutického průmyslu.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.