Čekanka obecná zasluhuje výjimečnou pozornost
Najdete ji například na železničních náspech, při okrajích polních cest a na lukách a pastvinách, kam dopadají po většinu dne sluneční paprsky. Čekanka obecná kvete půvabnými modro fialovými kvítky od července až do října a vytváří tím v létě a na začátku podzimu přirozenou výzdobu naší krajiny.
Od latinského názvu Cichorium intybus se zřejmě odvíjí lidový výraz „cikorka“ pro čekanku obecnou, která je známa v souvislosti s náhražkou klasické kávy s obsahem kofeinu.
Pražený a jemně pomletý čekankový kořen se stal již před mnoha lety hlavní surovinou pro výrobu kávovin, z nichž tou nejznámější je zřejmě Melta. Vyrábí se přibližně od první poloviny dvacátého století a kromě čekankového kořene v ní najdete i pražené žito, ječmen a cukrovou řepu.
Bez čekanky by ale žádná kávovina nemohla vzniknout, samotné pražené žito a ječmen nedovedou vytvořit tak lahodný a zároveň velmi zdraví prospěšný nápoj. Tento fakt si uvědomuje řada výrobců kávovin a na trhu se díky tomu objevují například výrobky s názvy „Čas čekanky“ nebo „Jemnost ječmene“. Příprava kávovinových nápojů je velice jednoduchá, stačí je zalít horkou vodou nebo krátce povařit a máte hotovo. Podle chuti se přidá třtinový cukr, čekankový či javorový sirup a pro zjemnění trocha mléka.
Kávovinové nápoje ale nejsou jen chutnou náhradou kávy s kofeinem. Díky čekance poskytují našemu tělu velkou službu jako přírodní detoxikační elixír trávicího traktu (žaludku, dvanácterníku, tenkého a tlustého střeva) a také ledvin, močových cest, jater a žlučníku. Čekanka vykazuje silné antimikrobiální účinky a podporuje chuť k jídlu a proces trávení. Je skvělá například jako nápoj k snídani pro zapíjení chleba s luštěninovou pomazánkou a hodí se i pro posezení nad švestkovým koláčem s mákem, kdy k vám přijíždí návštěva a chcete jí pohostit něčím velmi chutným a zároveň zdravým.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
