Co se v dějepisu ve škole zřejmě nedozvíte
Průšvih dvacátého století – průmyslová revoluce v 19. století povznesla lidstvo na výrazně vyšší životní standard, než jaký zažívalo ve středověku. Některé technické výdobytky byly na takové úrovni, že se lidem v době renesance o nich ani nesnilo. Před staletími se sice objevovali na veřejnosti první vlaštovky, jako byl Leonardo da Vinci, který předvídal některé významné vynálezy současné doby, přesto lidé až do nedávné doby využívali jako hlavní zdroj pokroku koňskou sílu a dřevěné povozy.
Průmyslová revoluce však nakročila k jednomu z největších průšvihů současnosti, a sice k intenzifikaci zemědělské výroby, která soustředila pozornost zejména na kvantitu. Výnosy v tunách obilovin, cukrové řepy či brambor se vpisovaly do tabulek, aby bylo všem na veřejnosti známo, jak jsme dobří.
V té době také započala éra moderních cukrovarů a mlýnů. Výroba rafinovaného cukru byla nesmírně lákavá, neboť výsledný produkt byl naprosto dokonalý – bílý, čistý, prostě úžasný. V podobném duchu to probíhalo i s mletím mouky, zachoval se v ní pouze endosperm a ta vnější škaredá do hněda vybarvená vrstva jednoduše zmizela a využívala se pouze pro krmný šrot určený hospodářskému zvířectvu.
Paradoxně tak „odpadní“ melasa z výroby cukru a obilný šrot dodávaly zvířatům mnohem více výživy, než lidem produkty cukrovarnického a mlynářského průmyslu.
Zpočátku to ještě probíhalo hladce, protože lidé měli zdravý kořínek a nepoškozené geny díky relativně zdravým předkům, ale jak šel čas, začaly se objevovat první civilizační problémy – obezita, diabetes, alergie, oslabená imunita, rakovina, infarkty myokardu, cévní mozkové příhody… a za tím vším stojí (mimo jiné) právě bílá mouka a bílý cukr – jeden z největších průšvihů dvacátého století.
A dnes? Nahlédněte do regálů supermarketů a objevíte tam stále to, co by mělo naopak zmizet a být nahrazeno přirozenou kvalitou, kterou znali naši předkové v těch dobách, co se na polích do pluhů zapřahali koně.
My tu dnes ale také máme ty „první vlaštovky“, jako byl Leonardo da Vinci, a těmi jsou obchody zdravé výživy, které nejen, že vám umožní nákup potravin, co budou mnohem prospěšnější, ale zejména šíří mezi lidmi důležitou osvětu, aby věděli, kudy ven z toho „průšvihu“.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.