Čas letních dovolených je v plném proudu a zájem o tuzemské pobyty neustále roste, protože mnoho lidí se domnívá, že u nás je bezpečněji, než v zahraničí. Dva nejčastější typy trávení dovolené v naší zemi jsou kempování nebo pobyty v hotelích a penzionech.
Kempování v přírodě
Pobyty v kempu vysloveně nahrávají tomu, cpát se tu konzervami a bílými rohlíky, donesenými z místního obchůdku s potravinami. Týká se to zejména vodáků, cykloturistů a majitelů velkých stanů a karavanů, kteří tráví letní dovolenou v autokempech. K vepřové konzervě si otevřete lahvové pivo, přikusujete k tomu čerstvý rohlík a nic vám nechybí. Zpočátku se zdá všechno v pohodě, ale nedostatek vlákniny vám přivodí zácpu a toxické odpadní látky z trávení masa a z metabolizace alkoholu se postarají o vaši psychickou nepohodu a další trávicí potíže.
Používejte i při kempování zdravý selský rozum, dopřejte si raději celozrnný dalamánek namazaný cizrnovou pomazánkou a namísto oplatek a přeslazených čokoládových bonbónů z bonboniéry si vezměte do kempu čokoládu kvalitní, bez rafinovaného cukru, kterou doplníte směsí vlašských, piniových, lískových, makadamových a kešu ořechů a sušeného ovoce – švestek, meruněk, jahod, malin, borůvek, rozinek, brusinek, banánů, manga a kokosu. A jako dezert tu oceníte oříškové krémy z arašídů, lískáčů a kešu oříšků.
Pobyt v hotelu či penzionu
Noclehy v penzionech a hotelích jsou sice komfortnější, než spaní ve stanu či v karavanu, ale zas tu máte v případě polopenzí či plných penzí problém s některými pokrmy v předem sestaveném jídelníčku. Ne každé ubytovací zařízení vám nabídne stravování na úrovni a můžete se tu velmi často setkat s „dědičným hříchem“ v podobě tradic, co se přenáší z generace na generaci – mnozí prarodiče a rodiče současných majitelů hotelů byli odchováni na rohlících s máslem, salámem či paštikou a na sázených vejcích s párkem a černé kávě, a tak jim připadá zcela normální a samozřejmé, nabízet totéž i hotelovým hostům.