Jáhlová kaše s ovocem zasytí i zahřeje

Jáhly jsou celozrnnou pseudoobilovinou, jsou to vyloupaná zrníčka prosa, která mají neutrální chuť, a můžete s nimi v kuchyni doslova čarovat. Máte k dispozici surovinu, vhodnou pro slaná i sladká jídla, dochucená jakýmkoli kořením, bylinkami a zeleninou, ovocem či oříšky.

Jestliže dáte přednost sladké variantě, pak vězte, že jáhly jsou vynikající tepelný zdroj pro prohřátí trávicí soustavy, což urychlí i její regeneraci. To je výhodné zejména pro každého, kdo se z různých důvodů vyhýbá ostrým zahřívajícím kořením, a přesto má trávení oslabené například stresem, deficitem magnézia anebo nevhodnou skladbou jídelníčku s převahou ochlazujících potravin.

Jáhly si můžete dopřát v podobě celých zrn anebo jáhlových vloček, ty jsou výhodnější kvůli rychlejší přípravě i lepší stravitelnosti a pro sladkou jahelnou kaši jsou naprosto perfektní. Lze ji dochutit jakýmkoli ovocem včetně kompotovaného nebo zpracovaného na džem, směsí oříšků, strouhaným kokosem, skořicí, zázvorem a mnoha dalšími ingrediencemi.