Jak se v zimě efektivně zahřát
Součástí kosmických zákonů je řada pravidel, možná dobře znáte ustálené rčení: „Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá“. Anebo „Kdo jinému jámu kopá, sám do ní spadne“. K těm nejúčinnějším a nejdůležitějším pravidlům patří: „Pravda je uvnitř“. Vše ve Vesmíru se tvoří z duchovní, tedy z psychické báze z vnitřku směrem ven. Nejprve přichází myšlenka, potom vnější hmotný čin.
Toto pravidlo má své opodstatnění i ve stravě a také v zabezpečení organismu před chladem. Jestliže se chcete v zimě efektivně zahřát, jste unavení, prochladlí a mrzutí, zahřejte se nejprve uvnitř. V jistém slova smyslu pomáhají i hřejivá slůvka lásky a přátelství, pochopení a empatie, ale my potřebujeme pečovat o tělo i na hmotné úrovni. A tam zabírají následující potraviny:
Zázvor. Pamatuji si, jak mi přátelé v zimním období uvařili zázvorový čaj z nastrouhaného čerstvého zázvoru. Stačilo jej dochutit javorovým či agávovým sirupem nebo medem a mohl bych venku třeba hodinu odklízet sníh, jak jsem se zahřál. Zázvor zároveň perfektně podpoří trávení těžších jídel.
Chilli papričky. K podpoře trávení a k vnitřnímu pocitu tepla přispívají i chilli papričky. Obsahují kapsaicin, který je zároveň cenným antioxidantem a má také antibakteriální účinky, například proti obávané „žaludeční bakterii“ Helicobacter pylori. Ovšem likviduje i Salmonellu.
Řepkový olej. V prodejně zdravé výživy seženete velmi kvalitní řepkový olej, s minimálním obsahem nežádoucí kyseliny erukové, který je šetrně zpracován lisováním za studena a není rafinovaný. Tento olej se hodí doslova na všechno, protože má neutrální vůni. Je skvělý na smažení palačinek i do zeleninových salátů, do polévky, do omáčky nebo k přípravě bramboráku. Řepkový olej zahřívá trávicí trakt a tím jej také posiluje a zlepšuje náladu.
Vařené brambory. Docela obyčejné brambory, ale pouze vařené, nikoli smažené, jsou skvělou volbou pro každý den i v zimním období. Zahřívají trávicí trakt podobně jako řepkový olej, zasytí, chutnají, obsahují cenné živiny a také vlákninu. Brambory jsou jednou z nejzdravějších potravin, i když obsahují jedovatý solanin, který se ovšem vyskytuje v nebezpečných koncentracích jen u zelených brambor a bramborových klíčků.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
