Raw food teď letí. Narazíte na něj snad všude – v médiích i v obchodech, a už ho ochutnali i ti, kteří o něm ještě ani neslyšeli. O co se jedná, a proč stojí za to ho vyzkoušet?
Raw food v překladu z angličtiny znamená „syrová strava“, také ji najdete pod označením živá. A těm, kdo se takto stravují, říkáme vitariáni.
Nosnou myšlenkou je v tomto případě fakt, že tepelně upravená strava ztrácí svou výživovou hodnotu. Když jídlo běžně uvaříte, upečete, usmažíte, zničíte tak většinu vitamínů, enzymů a jiných látek, které obsahuje. A nemusíte ho vařit několik hodin na kaši, stačí teplota, která přesáhne 42 °C. Právě ta určuje hranici, kterou potraviny označené jako raw, nesmí nikdy překonat.
Pokud se pro tento výživový směr rozhodnete, měli byste se ideálně stravovat čerstvými sezónními potravinami, ke kterým patří zelenina a ovoce, semena včetně ořechů, různé saláty, a sušené plody, které byly zpracovány citlivě za nízké teploty.
Pokročilí vitariáni nemíchají jednotlivé druhy potravin dohromady a při jejich konzumaci dbají na dostatečný časový odstup, aby je tělo mohlo důkladně zpracovat.
Vitarián nebo vegan? Je v tom rozdíl?
Ano, je. I když se vitariáni stejně jako vegani vyhýbají živočišným potravinám v podobě masa a mléka, rádi ve své kuchyni využívají med jako cenný zdroj živin. A ten ve veganské kuchyni opravdu nenajdete. Naopak vegani často konzumují potraviny s obsahem lepku.
Očistná kúra tělu prospěje
Nemusíte se stát rovnou vitariánem, abyste mohli přínosy raw food pro lidské tělo vyzkoušet. Zkuste se podle zásad raw kuchyně řídit alespoň několik dní a uvidíte, co vám to přinese. Vaše tělo se za tu dobu pročistí a možná se budete cítit mnohem lépe – takže i pár dní se živou stravou má jednoznačně smysl.
Tím spíše, že živé potraviny nemusíte složitě shánět – vše pohodlně nakoupíte v dobře zásobeném e-shopu se zdravou výživou.