Na talíř patří jen strava, která je zdravá!
Všude narážíme na doporučení, že bychom se měli stravovat zdravě. To se lehce řekne. Jenže co to vlastně je, ten zdravý životní styl, a zdravá výživa?
Jakmile si o tomto tématu nastudujete více informací, tak narazíte na jednu podstatnou věc – každý odborník říká něco trochu jiného, a to, co jeden označuje za správné, je pro druhého vyloučené. Jak z toho ven?
Když nevíte kudy kam, vydejte se zlatou střední cestou!
Dobrá zpráva zní – můžete si vybrat! Jak je vidět, k cíli nevede pouze jedna jediná cesta. Ať si zvolíte kteroukoli, držte se osvědčeného pravidla „všeho s mírou“, a nešlápnete vedle.
Každému vyhovuje něco trochu jiného. Máme různé chutě. A je jasné, že pokud máme u zdravého jídelníčku vytrvat, musí nám chutnat.
Existuje několik základních klíčů, podle kterých rozlišíte, které potraviny stojí za to zařadit do spíže:
Nejlepší jídlo je to čerstvé, minimálně průmyslově zpracované. Takže si ve svém okolí sežeňte farmáře a místní pěstitele, u kterých můžete nakupovat takzvaně „ze dvora“. A pokud nemáte čas nikam jezdit, najděte si dobře zásobený e-shop.
Při nakupování trvanlivých potravin čtěte etikety. Jestliže jste to doposud nedělali, možná budete překvapeni, co na nich objevíte. Třeba i obyčejný bílý jogurt od různých výrobců se může zásadně lišit. Vyhýbejte se aditivům, umělým sladidlům, glutamátu, a jiným rizikovým látkám.
Některé potraviny jsou hodnotnější než jiné. Například tak zvané superpotraviny anebo zelené potraviny obsahují výjimečně vysoký podíl živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty.
Kupujete zboží s certifikátem „bio“? Pak máte jistotu, že bylo vypěstováno a vyrobeno s ohledem na životní prostředí.
A co raw food? To obsahuje maximální možný podíl živin, neboť se zpracovává šetrně za teploty, která nepřekročí 42 °C.
Stále nevíte, co je lepší? Jednoduše používejte selský rozum!