Kombucha je fermentovaný nápoj, který si můžete z mateční kultury připravit i doma. Není nutné ji tedy neustále nakupovat, s trochou šikovnosti to zvládne každý. Po deseti až dvanácti dnech se za vhodných podmínek vytvoří další várka nápoje, a takto to lze opakovat v podstatě donekonečna.
Při výrobě Kombuchy je důležité vkládat vždy do nového nápoje mateční kulturu hladkou stranu nahoru, udržovat vhodnou teplotu okolního prostředí mezi 23 a 27 stupni Celsia a tekutinu slévat pouze přes plastová sítka, nejlépe do skla. Na co však nesmíte bezpodmínečně zapomenout, je hygiena.
Kombucha je živý organismus
„Čistota půl zdraví“ – jistě dobře znáte toto přísloví, a v případě fermentačních kultur, a to jak u Kombuchy, tak i docela obyčejného kysaného zelí, je základem úspěchu důsledná hygiena. Jestliže totiž zavlečete mezi fermentační organismy toxické plísně, hnilobu a další organické či anorganické nečistoty, můžete si přivodit konzumací nápoje spíše problémy. Poučte se například od našich předků, kteří dbali na to, aby nakrouhané zelí bylo důkladně omyté, aby byly čisté všechny nádoby a nástroje, s nimiž se pracuje, a aby také zelí šlapaly bosými chodidly pouze mladé dívky, které nemají mezi prsty žádné plísně a patogenní bakterie.
Saponáty – bakteriální kultura je nesmírně citlivá na všechna chemická čistidla. Dávejte na to pozor hlavně u měkké vody, která špatně tyto jedy smývá. I sebemenší zbytky saponátů, mýdel, dezinfekcí, kyselin a louhů mohou definitivně kombuchové kultury zahubit.
Syntetické léky – neriskujte to ani s různými léky z lékáren. Kombucha je opravdu živý organismus, a na každou uměle vyrobenou sloučeninu reaguje citlivě, což se pak projeví ve výsledku vašeho snažení. A byla by škoda namísto odměny za vaší práci všeho se zbavit a opakovaně začínat znovu.
Kovové předměty – nikdy nepoužívejte při práci s Kombuchou kovové předměty, které oxidují, a urychlují rozpad bakterií a kvasinek. Zbytečně byste tím vaše úsilí znehodnotili.