💰 Black Friday dorazil i k nám. Nakupujte za velkoobchodní ceny. U většiny zboží nyní nabízíme velkoobchodní ceny pro všechny. Black Friday trvá do nedělní půlnoci (30.11). 💶

Kulturistika z pohledu veganů

Jak si udržet vysokou hladinu testosteronu

Kulturistika je sport, kterému se ve světě věnují miliony příznivců. Jeho masovost zasáhla i Českou republiku a prokazuje to velký zájem o cvičení v posilovnách, a také o vhodné potraviny. Tento sport ale není omezený přehnanou konzumací masa a mléčných výrobků, a kulturista se bez nich dokonce obejde. Na základě moderních studií je známo, že kulturisté – vegani dokonce vykazují méně zdravotních potíží a tomuto sportu se mohou věnovat i dlouhodobě a v pokročilém věku.

Jedním ze základních kroků k úspěchu v kulturistice i v jiných sportech je eliminace stresu. Čím více se stresujete, tím více ubývá testosteronu a cvičení pak postrádá správný efekt. Proto také mnoho kulturistů užívá vhodné potravinové doplňky pro podporu testosteronu na přírodní bázi, a to s obsahem adaptogenních rostlin, kam patří Ashwagandha, Ženšen, Kotvičník zemní nebo Maca peruánská.

Jak doplnit protein

Velmi rozšířeným mýtem mezi lidmi je informace, že siloví sportovci včetně vyznavačů kulturistiky musí bezpodmínečně zařazovat do stravy maso, nejlépe červené, které je velmi výživné, s vysokým obsahem bílkovin. Praktické zkušenosti i samotné sportovní výsledky však naznačují, že rostlinný protein je pro lidské tělo mnohem lépe využitelný, a že maso dokáže bezezbytku zastoupit. Problém masité stravy navíc spočívá v tom, že maso obsahuje mnoho stresových hormonů, které se do tkání uvolní při násilném usmrcování zvířat, uvědomme si, že jsou to živí tvorové, kteří jsou před smrtí až extrémně vystresovaní.

Pro doplnění proteinů (bílkovin) rostlinného původu je ideální hrachový nebo rýžový protein a dobré výsledky lze zaznamenat i u proteinu konopného či mandlového.

S proteiny to nepřehánějte – proteiny jsou dusíkaté organické sloučeniny, jejichž metabolizace v porovnání se sacharidy vyžaduje vyšší zátěž trávicího traktu. Příliš vysoké dávky proteinů přetěžují především játra a ledviny, proto i zde platí známé pravidlo „zlatého středu“ a rozumné střídmosti.