Luštěninové pomazánky – pochoutka nejen pro vegany
Pomazánka je perfektní potravina, která výrazně usnadňuje práci a šetří čas při přípravě rychlé snídaně, svačiny nebo večeře. Nechcete-li se příliš dlouho zabývat tvorbou pokrmu a je vám drahá každá minuta, postačí otevřít misku s pomazánkou, zabořit do ní nůž, potřít s ní toustový chléb, dalamánek či krajíc chleba a máte hotovo. Případně ještě přidáte plátek rajského jablíčka, okurky nebo papriky a máte-li doma naklíčené rostlinky formou microgreens, dozdobíte pomazánku ještě naklíčenou brokolicí nebo řeřichou. Taková snídaně je vydatná, zasytí na celé dopoledne a jste bez starostí.
Pomazánky však mohou mít mnoho podob a my bychom si tu nyní mohli připomenout ty, co se v současné době častokrát objevují i v supermarketech. Jsou to luštěninové pomazánky a konkurují výrobkům masného průmyslu. Jaké výhody tato alternativa přináší?
Je tam vláknina – nesmírně důležitá složka stravy, kterou však v klasických masových pomazánkách nenajdete. Snižuje glykemický index, poskytuje pocit sytosti, podporuje střevní peristaltiku a vyživuje probiotické bakterie v tlustém střevě.
Minerály a stopové prvky – luštěniny obsahují mnoho výživy, kam patří i minerály a stopové prvky. Je to jeden z nejvydatnějších zdrojů těchto látek, které by ve výživě neměly chybět.
Dostatek proteinů i sacharidů – domníváte se, že bez masa nebudete mít dostatek proteinů, a že luštěniny jsou na ně velmi chudé? Pak se hluboce mýlíte. Víte o tom, že existují kulturisté, kteří se stravují výhradně jako vegani? Tedy nekonzumují žádné živočišné potraviny? Luštěniny v kombinaci s obilovinou tvoří plnohodnotnou náhradu masa. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
Nízká cena – luštěninové pomazánky si můžete zhotovit i doma. Jsou výrazně levnější v porovnání s masem a zároveň konzumací luštěnin podporujete etickou stránku věci s ohledem na život zvířat.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.