Mandlové mléko

Existují samozřejmě i další varianty mléka, ale my se podíváme tentokrát do světa mandlí. Mandlové mléko je velmi zdravé a pomáhá i bezproblémovému trávení, což bohužel běžné mléko u některých konzumentů neumí. Naopak vyvolává různé zdravotní problémy. Je ale pravdou, že by si možná měli dát spotřebitelé pozor i v případě mandlového mléka, zvláště pokud jsou alergičtí na ořechy, ačkoliv to není pravidlem, že by tato verze mléka mohla působit nepříznivě. Další jeho výhodou je, že poskytuje ochranu před škodlivými radikály a posiluje imunitní systém. Také příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterolu a dokonce se doporučuje v boji proti osteoporóze.

Výběr z různých zdrojů

Pokud se podíváme na nabídku mandlového mléka v běžném obchodě, tak jsou skvěle dostupné rovnou od několika různých dodavatelů. Ovšem zde bychom neměli zůstat spát na vavřínech a nakupovat pouze podle názvu. Kupovaná mandlová mléka mohou mít celou řadu různých přísad a bohužel nejčastěji k nim spadá rafinovaný nebo kukuřičný cukr, dále stabilizátory, což je v tomto případě guaranová guma a mnohé další. Dokonce jak se zdá, tak v některých výrobcích to ani moc nevyniká přítomností mandlí. Některé produkty jich například mají pouhá 2 %, což tedy moc o přítomnosti mandlí nesvědčí.

Hra na jistotu

Určitě se vyplatí číst složení mandlového mléka, ale takovou hrou na jistotu je domácí mandlové mléko, které si můžete snadno vyrobit i vy sami. Stačí vám k tomu mandle, mixér, voda a plátýnko. A postup? Ten rovněž v pohodě zvládnete. Pokud máte mandle neloupané, tak bude dobré je spařit horkou vodou a následně oloupat hnědou slupku. Poté je namočíte asi tak na 4 hodiny do vody nebo je tam můžete nechat koupat klidně celou noc nebo den. Přilijete k nim ještě vodu a vše důkladně rozmixujete. Nejlepší poměr je 1 hrneček mandlí a 4 hrnečky vody. Když je důkladně rozmixováno, tak vše přecedíte přes plátýnko a je hotovo. Mléko dáte do lednice a zbylé mandle třeba do chutné bábovky.