Můžete jíst zdravěji
Těch, kteří o sobě mohou upřímně a pravdivě tvrdit, že se stravují naprosto správně, je u nás docela málo. A to navzdory skutečnosti, že žijeme v té části světa, kde to není žádný problém, protože tu máme potravin dostatek a můžeme si z nich dokonce vybírat. A to, co si vybereme, si můžeme zpravidla i dovolit. Zdravé stravě tu zrovna neholdujeme, navzdory tomu, že se u nás dobře ví, co je a co není prospěšné, a tudíž chybujeme vědomě.
Dávno u nás snad každý ví, že zdravá je v první řadě ta strava, která pochází bezprostředně z přírody. Která byla vypěstována bez použití zbytečné chemie a která byla následně i nanejvýš minimálně a šetrně upravená. Víme to, ale ruku na srdce – kolik takové potravy jste dnes snědli a kolik jí dnes ještě máte v úmyslu sníst? A hodláte si něco takového nakoupit k jídlu zítra, pozítří, tento nebo aspoň příští týden…? Asi toho moc nebylo a nebude, že?
Mnozí z nás vědí a snad všichni jsme aspoň slyšeli o neblahém nebo aspoň sporném vlivu některých potravin a jejich složek na naše zdraví. Pochybuji, že jste ještě neslyšeli o tom, že se dlouhým vařením nebo jinou tepelnou úpravou znehodnocuje to, co je na potravinách nejcennější, určitě jste slyšeli o škodlivosti nadmíry soli, tuku, konzervačních látek, dochucovadel či barviv. Určitě se vám doneslo, že není zdravá ani přemíra rafinovaného cukru, že to v konzervách nemá se zdravou výživou nic společného.
Víme, co je a co není zdravé. A dospěli jsme dokonce tak daleko, že jsou tu i obchodníci, kteří se na zdravou stravu specializují. Dokonce tu máme i tento web, na kterém se nic než zdravá strava nenabízí. A pokud si s tím snad nevíme rady, určitě se máme kam obrátit. Ale ignorujeme to. Ke své vlastní škodě.
Jestli jste to dočetli až sem, jsem rád. A jestli na zmíněný web s prospěšnými potravinami zavítáte, budu ještě radši. Protože v takovém případě nebyl tento článek jenom házením (zdraví prospěšného) hrachu na zeď.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.