Jogurt a kefír jsou tradiční potraviny našich předků, které přinášely po staletí mnoha lidem zdravotní benefity. Mohli bychom si tu některé z nich připomenout a přiblížit.
Jak jsou na tom vaše střeva – někteří vyhlášení léčitelé, například z oblasti jihovýchodní Asie, dovedou diagnostikovat trávicí potíže způsobené nevhodnou stravou z bosých chodidel. Tato diagnostická metoda spolu s reflexní terapií je velmi přesná a účinná a kdybychom se zaměřili na zdravotní aspekt většiny současné evropské populace, odhalili bychom tímto způsobem nejvíce problémů v oblasti tlustého střeva. Tento orgán bývá zasažen a značně poškozen masitými pokrmy s absencí vlákniny, chemickými léky, toxiny ze stravy a z ovzduší, a to vše mívá za následek oslabení střevní mikroflóry, která se stará o správnou funkci imunitního systému a využití některých složek stravy, například vitamínu B12 nebo vitamínu K2.
Kefír a jogurt jako zdroj přirozených probiotik – základem pro výrobu domácího kefíru a jogurtu je vždy kvalitní mléko, z prověřeného zdroje v BIO kvalitě. To se pak naočkuje patřičnou kulturou bakterií či kvasinek, pro které je kvalitní mléko zdrojem potravy, načež tato probiotika rozkládají původní potravinu za vzniku kvašeného výrobku, z něhož lidský organismus čerpá veškeré živiny mnohem lépe, než z čerstvého mléka.
Máme tu pak dvě výhody v jednom pokrmu – máme k dispozici dávku probiotik, které osídlí tlusté střevo a vytlačí z něj všechny nepatřičné patogeny, a zároveň je fermentované mléko vynikající potravinou proti překyselení organismu. Kvalitní mléko obsahuje mnoho živin a v této podobě jsou živiny lépe vstřebatelné a částečně natrávené. Domácí jogurt a kefír je vhodný pro děti i pro dospělé, můžete je konzumovat pravidelně a udržovat tím vaše střeva v perfektní kondici po celý rok. A budete-li dodržovat další zásady zdravé výživy a budete se cíleně vyhýbat stresu, vyhnou se vám nejen civilizační choroby, ale i docela obyčejné nachlazení či chřipka.