Kombucha je nápoj, který vzniká fermentačním rozkladem odvaru čajových lístků. Historie fermentace čajových výluhů i samotných lístků, například v případě čaje Pu-erh, pochází z Asie, a tak nebudeme daleko od pravdy, budeme-li uvádět původ Kombuchy z oblastí starověkého Japonska a Číny. V Evropě se fermentovaný čajový odvar pravděpodobně objevil až na počátku dvacátého století a v našich končinách se s produkcí Kombuchy začalo v období po vzniku samostatného Československa po první světové válce. Pro válkou zdecimovanou Evropu to byla vítaná změna, poněvadž přinášela pozitivní světlo do poznání o zdravé výživě.
Přibližně v polovině dvacátých let minulého století se mezi lidmi začala šířit nepodložená fáma, která varovala před nebezpečím pití Kombuchy z důvodu rozmnožování rosolovité houbovité hmoty v lidském organismu, což by mohlo přinést i tragické následky. Pro toto období byl však průlomový rok 1928, kdy se zásluhou českých vědců prováděly rozbory pod mikroskopem a začalo se zkoumat skutečné složení fermentační hmoty. Čeští odborníci vyvrátili mýtus, že se jedná o houbu, a naopak potvrdili rozsáhlé kolonie zdraví prospěšných kvasinek a bakterií, které houbu pouze připomínají tvarem svých shluků.
Proč je pití Kombuchy prospěšné
Chuťově nepřipomíná Kombucha žádný známý nápoj a zřejmě vás také svou svéráznou sladkokyselou příchutí nenadchne, ale to neznamená, že neprospívá našemu zdraví. Podobně, jako někteří z vás pijí ostře kyselou šťávu a velice zdravou z kysaného zelí, tak i fermentovaný čajový nálev má co nabídnout. Odborné kruhy uvádí, že mimo jiné obsahuje i dvě velmi významné organické kyseliny – glukoronovou a glukonovou, a ty jsou velmi potřebné pro detoxikaci od cizorodých látek. A takový detox lze doporučit každému, protože v potravinách i v ovzduší je stále mnoho toxinů, zejména ve městech s vyšším automobilovým provozem, průmyslovou výrobou a spalinami z centrálních kotelen a rodinných domů.