Jedním z těch druhů koření, bez kterých se v české kuchyni dost dobře neobejdeme, je kmín. Používá se do celé řady různých pokrmů a nedá se dost dobře ničím nahradit. Neobejdou se bez něho například rybí pokrmy.
- Na unikátní chuť kmínu přišli už naši předkové v době kamenné.
- Staří Egypťané ho využívali za života i po smrti.
- V první etapě s ním ochucovali jídla a v té druhé ho používali při balzamování svých zemřelých.
V dobách o trochu pozdějších kmín dokonce povýšili na zbraň proti nečistým silám a zlým duchům.
- Jestli je možné zahnat kmínem zlého démona, o tom bychom mohli dlouze diskutovat.
- O tom, že může pomoci zahnat některé neduhy, ale jistě nikdo nepochybuje.
Obsahuje totiž silice, třísloviny, sacharidy, flavonoidy, bílkoviny i olej. Nezpochybnitelný je i vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Možná, že si pamatujete ze svého dětství odvar z kmínu, který pomáhal při bolení bříška. V dospělosti se na něho můžeme spolehnout také při menstruačních obtížích, podpoře trávení, vylučování žluče a detoxikaci. Navíc podporuje krvetvorbu a chrání naše buňky před volnými radikály.
Kmín býval i platidlem
Kmín má mnoho pozitivních vlivů na náš organismus. Například desinfekční účinky kmínu poznáme ve chvíli, kdy nás trápí nepříjemný zápach z úst. Zdraví prospěšných účinků na naše zdraví má ale mnohem více. O tom, jak si naši předkové tohoto koření cenili, svědčí fakt, že bylo v jedné době i platidlem.
- V Bibli je zmíněno toto koření jako náhradní prostředek pro placení desátků.
Kmín sice pochází až z daleké Asie, ale u nás se rychle zdomestikoval, a tak není problém pěstovat si ho třeba na vlastní zahrádce.
ALE POZOR – přesto, že se tváří velice skromně, má velké nároky na své stanoviště. Vyžaduje především teplo a světlo. Ze země vykoukne jen tehdy, pokud na ni dva až tři týdny přes den intenzivně svítí sluneční paprsky.