Otevřete kořenku a zažeňte neduhy i zlé duchy

Jedním z těch druhů koření, bez kterých se v české kuchyni dost dobře neobejdeme, je kmín. Používá se do celé řady různých pokrmů a nedá se dost dobře ničím nahradit. Neobejdou se bez něho například rybí pokrmy.

  • Na unikátní chuť kmínu přišli už naši předkové v době kamenné.
  • Staří Egypťané ho využívali za života i po smrti.
  • V první etapě s ním ochucovali jídla a v té druhé ho používali při balzamování svých zemřelých.

V dobách o trochu pozdějších kmín dokonce povýšili na zbraň proti nečistým silám a zlým duchům.

  • Jestli je možné zahnat kmínem zlého démona, o tom bychom mohli dlouze diskutovat.
  • O tom, že může pomoci zahnat některé neduhy, ale jistě nikdo nepochybuje.

Obsahuje totiž silice, třísloviny, sacharidy, flavonoidy, bílkoviny i olej. Nezpochybnitelný je i vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Možná, že si pamatujete ze svého dětství odvar z kmínu, který pomáhal při bolení bříška. V dospělosti se na něho můžeme spolehnout také při menstruačních obtížích, podpoře trávení, vylučování žluče a detoxikaci. Navíc podporuje krvetvorbu a chrání naše buňky před volnými radikály.

Kmín býval i platidlem

Kmín má mnoho pozitivních vlivů na náš organismus. Například desinfekční účinky kmínu poznáme ve chvíli, kdy nás trápí nepříjemný zápach z úst. Zdraví prospěšných účinků na naše zdraví má ale mnohem více. O tom, jak si naši předkové tohoto koření cenili, svědčí fakt, že bylo v jedné době i platidlem.

  • V Bibli je zmíněno toto koření jako náhradní prostředek pro placení desátků.

Kmín sice pochází až z daleké Asie, ale u nás se rychle zdomestikoval, a tak není problém pěstovat si ho třeba na vlastní zahrádce.

ALE POZOR – přesto, že se tváří velice skromně, má velké nároky na své stanoviště. Vyžaduje především teplo a světlo. Ze země vykoukne jen tehdy, pokud na ni dva až tři týdny přes den intenzivně svítí sluneční paprsky. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení