Ovesné vločky – dobře dostupná, levná a hlavně zdravá potravina
Ovesné vločky zakoupíte v obrovském spektru obchodů s potravinami. Je to celozrnná obilovina, která tudíž obsahuje všechny přirozené složky obilného zrna. Nic v nich nechybí a každá z nich je v optimálním poměru vůči těm ostatním. Obrovskou výhodou ovesných vloček je jejich výborná stravitelnost a velmi rychlá příprava. Postačí je namočit do studené vody, ponechat je pár desítek minut nabobtnat a pak už zbývá jen tři až pět minut varu. Do vloček lze přidat rozinky, sušené švestky nebo sušené brusinky, na talíři pak přidat strouhaný kokos a máte vystaráno na perfektní snídani, co zasytí na dlouhou dobu i vrcholové sportovce.
O pocit sytosti a velmi mírné navyšování krevního cukru se stará zejména nestravitelná vláknina betaglukan. Ta plní v lidském těle více důležitých funkcí. Především snižuje v pokrmu glykemický index, čímž působí jako prevence před vznikem diabetu. Dále je betaglukan důležitou látkou, která redukuje špatný cholesterol tím, že blokuje činnost žlučových kyselin v tenkém střevě, které se spolu s betaglukanem stávají teprve v tlustém střevě potravou pro symbiotické bakterie. Bakteriální fermentační proces v tlustém střevě se pak postará o lepší vstřebávání živin z přijatého jídla.
Betaglukan v ovesných vločkách zároveň snižuje chuť k jídlu tím, že vyvolává pocit nasycení. Zjednodušeně řečeno to znamená, že si pochutnáte na pouhé malé misce ovesné kaše s oříšky a ovocem, zatímco kdybyste si dali k snídani čerstvé rohlíky z bílé mouky s uzeninou, můžete jich spořádat třeba pět a stále nebudete mít dost, neboť rohlíky a uzenina téměř žádnou vlákninu neobsahují.
Chcete-li si udržet ideální váhu a ještě k tomu zásobovat organismus potřebnými výživovými prvky, připravujte ovesné kaše častěji. Lze je kombinovat s mnoha druhy ovoce, dochucovat oříšky, medem, třtinovou melasou nebo javorovým či agávovým sirupem. A vločky s rozinkami se ani příliš doslazovat nemusí, hroznový cukr je vydatné sladidlo.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.