Pohanka na talíři
Pohanka je bezlepková pseudoobilnina, kterou zakoupíte i v běžných obchodech s potravinami. Je to nesmírně zdravá surovina, je přirozeně bezlepková a je velmi dobrým zdrojem vitamínu P – rutinu. Rutin podporuje zdraví veškerých cév v organismu, od tepen a velkých žil až po drobné krevní vlásečnice v tělesných periferiích. Pohanku lze každému z vás doporučit konzumovat pravidelně a nahradit s ní nezdravé výrobky z bílé mouky. Mimochodem, věděli jste, že rutin skvěle spolupracuje s vitamínem C, a že kombinace těchto dvou látek je prospěšná i vaší pokožce?
Loupání pohanky zastudena – pohanka se zbavuje tvrdých slupek dvěma způsoby. Buď tepelně (termicky) anebo mechanicky zastudena (bez ohřevu). Mechanické loupání propůjčuje pohankovým zrnům světlejší barvu a tento způsob loupání je šetrnější, protože se v zrnech vyskytuje více živin.
Umíte pohanku správně skladovat – zakoupit pohanku v plastovém sáčku může svádět k tomu, vysypat jí do sklenice s víkem a ponechat na polici ve spíži. Rozumnější je však ukládat pohanku mimo denní světlo do temné nádoby, v níž si uchová více živin.
Možná jste se také setkali s tím, že vám nebo někomu z vašich blízkých pohanka nechutná. Třeba vám také připadá, jako kdybyste chroupali ochucený polyetylenový sáček. Pravdou je, že má svéráznou chuť, která každému nemusí vyhovovat, a tak se vyplatí pohanku dochucovat. Například česnekem. Anebo s ní zahustíte polévku, kde její chuť zanikne mezi ostatními ingrediencemi. Z pohanky lze zhotovit i chutné rizoto, pomazánku, zapečenou nádivku a také sladké pokrmy, například dezert s ořechy, jablky a skořicí.
Pohanku můžete nakoupit do zásoby ve větším množství a mít ji při ruce v domácnosti po dobu dvou let, aniž by výrazně ztratila na svých vlastnostech a složení. Skladujte ji v tmavých nádobách v suchu a pokud možno i v chladu.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.