Proč mít doma zásobu řepkového oleje
Pěstování řepky v naší zemi zdomácnělo již v devatenáctém století. Největší nárůst pěstování řepky však probíhal v sedmdesátých letech dvacátého století a k dalšímu růstu pěstební činnosti došlo v devadesátých letech. V současné době se u nás řepka pěstuje na ploše téměř čtyř set tisíc hektarů a kromě bionafty se tato rostlina sklízí také pro potravinářské účely. Ta současná potravinářská řepka má velmi nízký podíl nežádoucí kyseliny erukové (odhadem pod 5 procent) a díky tomu je řepka velmi vítanou plodinou pro potravinářský průmysl. Obsah kyseliny erukové v potravinářské řepce navíc podléhá kontrole a pro nás, konzumenty tudíž řepka nepředstavuje žádné významné riziko poškození zdraví. Je tomu právě naopak. Řepkový olej by měl být v domácnostech zastoupen v hojné míře, neboť svým složením může konkurovat všem rostlinným olejům na trhu.
Řepkový olej obsahuje optimální poměr nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6. Dále v něm najdete velké množství cenného vitamínu E a další živiny, jestliže jde o olej šetrně lisovaný za studena bez procesu rafinace.
Řepkový olej je vhodný pro teplou i studenou kuchyni, můžete na něm osmahnout cibuli, využít jej občas pro smažený sýr, do polévky nebo omáčky, do guláše, anebo jím doplnit zeleninový salát.
Má neutrální chuť
Představte si, že vás honí mlsná, ale nemáte zájem ji zahánět návštěvou cukrárny. Jednou z možností, jak si pochutnat na něčem vysloveně zdravém a velice chutném, jsou palačinky z celozrnné špaldové mouky. Výroba palačinek je velmi jednoduchá a nepotřebujete být kuchařskými mistry, abyste to zvládli například na pánvi s nepřilnavým titanovým povrchem. Pro potírání povrchu pánve se perfektně hodí právě řepkový olej, jehož neutrální chuť nekazí žádnou další ingredienci, kterou k palačinkám použijete, ať už se jedná o jahodový džem, anebo slanou cizrnovou pomazánku s trochou kysaného zelí.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
