ClickCease
Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč

Proč vůbec nakupovat v prodejnách zdravé výživy

Setkali jste se někdy s informací, že díky průmyslovému zpracování potravin klesá jejich výživová hodnota, a podobný podíl viny na tomto problému má i nevhodná skladba průmyslových hnojiv? V současné době je na veřejnosti velmi diskutovaným a rozšířeným fenoménem kupříkladu pokles množství hořčíku v potravinách a dokonce i v ovoci a zelenině. Tomuto problému se věnuje profesor MUDr. Zdeněk Zadák CSc., který varuje před sníženým množstvím hořčíku u takto pěstovaných jablek až téměř o polovinu v porovnání s 80. léty 20. století.

Prodejny zdravé výživy – snížená výživová hodnota potravin se projevuje hlavně u těch, co jsou nejvíce rafinované, např. z bílého cukru a bílé mouky, a ty naleznete převážně v supermarketech a dalších běžných obchodech s potravinami. Naopak prodejny zdravé výživy jsou zásobeny výrazně kvalitnějšími výrobky celozrnnými, vyráběnými šetrnějším způsobem. Toto je první důvod, proč nakupovat potraviny a potravinové doplňky právě tam.

BIO kvalita a ekologické zemědělství jsou klíčové – další značný vliv na kvalitu potravin má nasazování chemických látek pro eliminaci škůdců, jinými slovy herbicidů a pesticidů. Čím více jich v potravinách je, tím škodlivěji na nás působí a v kombinaci s rafinací potravin je to přímo hotová pohroma. Je tedy velmi důležité vyhledávat produkty ekologického zemědělství bez chemie, konzervantů či barviv. A ty v prodejnách zdravé výživy bývají v převaze.

GMO free – syntetické vpravování toxických látek přímo do genetické struktury rostlin se nesetkalo s dobrými ohlasy a mnoho lidí již dobře ví, že se takovým „experimentům“ mají vyhnout. Nakupujte potraviny označené jako GMO free – bude to více než rozumné. Týká se to například kukuřice nebo sóji, tedy třeba takových velmi oblíbených a rozšířených kukuřičných lupínků, sojové omáčky či sojových kostek.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: