Stravovat se lze různě
My lidé patříme mezi všežravce. Což znamená, že dokážeme zkonzumovat jak rostlinnou, tak i živočišnou stravu. A také by se dalo často říci, že jsme schopni sníst všechno, včetně toho, co bychom neměli vzít do úst. Protože nám ne každá potrava svědčí. Dokážeme jíst nejen to, co je nám prospěšné, ale i to, co nám škodí. A navzdory tomu, že víme, co je nám prospěšné a co ne, si často vybíráme ke své smůle to, co bychom si vybrat neměli.
Co je tedy až příliš často na našem jídelníčku? Třeba příliš tučné potraviny. Nebo potraviny plné soli, cukru, konzervantů, barviv a podobně. Ví se, že nám takové potraviny škodí, že si jimi můžeme přivodit kardiovaskulární nemoci, diabetes, obezitu a další nepříjemnosti, o které ani v nejmenším nestojíme, ale tuto pravdu ignorujeme. Protože nám takové potraviny často více chutnají, jsou k sehnání všude a v mnoha případech jsou i o něco levnější než jejich zdravé alternativy.
A zdravé potraviny? Těmi někteří z nás vysloveně pohrdají. A nepohrdají-li jimi, pak je ignorují. Nebo hledají banální výmluvy, proč si je nekupují a nekonzumují je. Však to jistě znáte.
A přitom je tak snadné právě takové jednoznačně prospěšné potraviny sehnat! Jejich nabídek už je dnes kolem nás určitě dost. A pokud si nejsme jisti, zda je to, co nám prodejci jako zdravou stravu nabízejí, skutečně zdravé, můžeme dokonce nakoupit i na webu, který se specializuje pouze na to, co nám lidem prospívá.
Jak jenom je tedy snadné začít žít zdravě! A lze s tím začít kdykoliv, nikdy není pozdě. A tak si dovolím na vás apelovat, abyste to také zkusili. Nemusíte přece ze dne na den změnit celý svůj jídelníček. I malá změna k lepšímu je dobrá. I ta může prospět vašemu zdraví. A pokud i tuto mou výzvu ignorujete? Pak je to vaše věc. Ale nestěžujte si, až se objeví zdravotní problémy, kterým se dalo lepším stravováním snadno předejít.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.