Sůl je doopravdy nad zlato
Děti na základních školách se v hodinách anorganické chemie seznamují s celou řadou chemických prvků a sloučenin a mezi nimi se také objevují soli kyselin. Kupříkladu zkušení akvaristé by mohli znát dusičnan draselný nebo síran hořečnatý neboli epsomskou sůl pro hnojení akvarijních rostlin. Soli kyselin jsou v přírodě velmi často se vyskytujícími sloučeninami a my bychom si tu mohli připomenout některé významné soli, co podporují zdravý životní styl:
Epsomská sůl. Síran hořečnatý neboli epsomská sůl je velmi cenným zdrojem síry a hořčíku nejen do akvárií, ale i pro lidský či zvířecí organismus. Užívá se ve formě koupelí celého těla nebo koupelí nohou. Do akvárií se přidává v rozumné koncentraci, kdy prospívá i rybám, nejen rostlinám.
Chlorid hořečnatý. Toto je velmi levný zdroj hořčíku, který lze zcela bezpečně užívat i vnitřně, ovšem pouze ve farmaceutické kvalitě. A víte o tom, že chlorid hořečnatý je skvělou ekologickou alternativou vůči klasické posypové soli s obsahem sodíku? Hořčík totiž nepředstavuje v přírodě při posypu chodníků a silnic žádné riziko pro okolní vegetaci.
Chlorid sodný. Když už se bavíme o chloridu sodném pro potravinářské účely, ten vám doporučuji v podobě kvalitní mořské soli nebo himálajské soli.
Černá sůl Kala Namak. Tato sůl je vulkanického původu a kromě chloridu sodného v ní najdete i chlorid draselný, chlorid vápenatý, síran sodný a chlorid hořečnatý. Je dobrým zdrojem železa a zejména síry, která mimo jiné v lidském těle plní důležitou úlohu podpory imunitního systému, detoxikace, tvorby pojivové tkáně, pokožky, nehtů a vlasů.
Bambusová sůl. Dalším dobrým zdrojem síry je bambusová sůl. Má přitažlivou fialovou barvu a zhotovuje se poměrně složitým a zdlouhavým procesem s pomocí zapékání soli v trubicích z bambusu. Kromě síry obsahuje tato sůl i mnoho dalších minerálů a stopových prvků.
Keltská sůl. Té se také říká bretaňská sůl kvůli místu její těžby v západní Francii. Obsahuje cenné minerální látky a lze ji využívat v kuchyni pro přípravu běžných pokrmů.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
