Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč
Pro horké dny doporučujeme chladicí sáček – ochrání Váš balíček před teplem.❄️
Vyrábíme vlastní pickles
Zaslechli jste někdy někde výraz „pickles“ (pikls), ale nemáte tušení, oč se jedná? Pak bychom vám rádi objasnili nejen význam slovního obratu, ale jeho strategické vlastnosti. Mít doma vlastní pickles je totiž jednou ze zásadních předností těch, co se věnují zdravému životnímu stylu.
Pickles je nakládaná fermentovaná zelenina, její obdobou je známé kysané zelí, rozdíl však spočívá v tom, že k výrobě pickles se používá více druhů zeleniny či jiné formy nakládání. Například se jedná o kombinaci mrkve, červeného, případně bílého zelí, květáku, ředkve, brokolice a také červené řepy. Více druhů zeleniny celkovou směs významně obohatí o různé živiny a vy tím následně získáte větší výživový potenciál, než v pouhém kvašeném nebo dokonce sterilovaném zelí.
Pickles je velmi rozšířené například v Japonsku, tam jej pořídíte pod názvem „tsukemono“, přičemž Japonci znají několik metod nakládání, kdy kromě soli používají i sójovou omáčku, ocet, miso pastu, rýžové otruby nebo rýžové kaly po fermentaci a následném lisování saké.
Pickles se zhotovuje tak, že se veškerá zelenina důkladně omyje pod vlažnou (ne horkou) vodou (bez saponátů), následně se nakrájí na menší kousky, zasype solí a postupně vkládá do skleněné nádoby, kde se pěchuje, aby byla na sebe hodně natěsnaná. Nádoba se přiklopí a nakrájená zelenina se nechá podrobit procesu mléčného kvašení.
Zdravá přírodní probiotika
Fermentovaná zelenina obsahuje bakterie mléčného kvašení a ty jsou naprosto skvělým přírodním probiotikem, navíc podávané pickles k různým pokrmům, například k fazolové pomazánce, k luštěninové nádivce s bramborami nebo k sendvičům dodají potřebnou kyselou chuť, která k některým pochoutkám vysloveně sedne. Pickles byste měli jíst v malém množství pouze jako přílohu, pamatujte na to, že obsahují mnoho bakterií, i když zdravotně prospěšných. Doporučuje se sníst denně tak jednu až tři polévkové lžíce této nakládané zeleniny.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.