Když se potkáte na ulici s někým, komu zdravá výživa nic neříká, a rozpovídáte se na toto téma trochu obšírněji, můžete zaslechnout názor, že: „To přece leze do peněz a navíc to ani nechutná“. Nenechte se těmito argumenty odradit, protože pravdivé není ani jedno z těchto tvrzení.
Za prvé – stačí zajít do některé z veganských či vegetariánských restaurací a budete se oblizovat až za ušima, kolik variací různých chutí nabízí tato strava, a možno říci, že je i v tomto směru bohatší, než ta, na kterou je zvyklá většina populace.
Za druhé – zdravá výživa a vegetariánská strava je nejen zdravější, ale i levnější.
Maso versus luštěniny – vepřová kotleta o hmotnosti 1 kg vás vyjde na cca 270 Kč. Jeden kilogram fazolí na zhruba 60 až 90 Kč (dle druhu, a s množstevní slevou ještě méně). A teď si to vynásobte počtem porcí, které sníte za týden, za měsíc, a za rok. Luštěniny vám přinesou v tomto případě minimálně trojnásobnou úsporu financí! Fazole navíc obsahují mnoho vlákniny, takže vás zasytí menší porce. Zároveň je v nich dostatek proteinů, a domníváte-li se, že vepřové maso vám jich dodá víc, pak se zamyslete nad tím, proč ve starověkém Římě krmili svalnaté gladiátory převážně fazolemi. Kdyby je fazole neuživily, stěží by mohli předvádět v arénách takové výkony.
Vláknina – budete-li vařit a péct z celozrnné mouky, přirozený obsah vlákniny zajistí, abyste se nepřejídali. Typický příklad takovéto situace je párek v rohlíku, hamburger, buchty a koláče. Pečivo z bílé mouky ani maso žádnou vlákninu neobsahují a díky tomu můžete sníst třeba i dvojnásobnou porci v porovnání s pokrmem z celozrnné mouky. A vzhledem k tomu, že bílé pečivo obsahuje mnoho sacharidů, bude to přispívat k nárůstu vaší hmotnosti. Ve finále to znamená větší počet a množství snědených porcí (více peněz za stravování), a zároveň další výdaje na léčbu chorob souvisejících s obezitou, anebo výdaje na různé drastické dietní režimy.
Civilizační choroby – bylo již dávno prokázáno, že strava z bílé mouky, rafinovaného cukru, s převahou masa a s alkoholickými nápoji obsahuje výrazně méně živin a více toxických odpadních látek, což pak vyžaduje vysoké léčebné náklady na odstraňování civilizačních onemocnění. Budete zkrátka sahat hlouběji do kapsy a častěji navštěvovat lékaře než ti, co se stravují zdravěji a hlavně přirozeněji.