Chystáte se na dovolenou k moři a rádi byste si zajišťovali stravu na vlastní pěst? Pak by se vám mohly hodit některé drobné rady na základě osobních zkušeností.
Ochlazující ovoce – v přímořských subtropických oblastech bývá teplota vzduchu po celou dobu pobytu poměrně vysoká, někdy i trvale nad 26 stupňů Celsia. V takovém prostředí přijde vhod ovoce s ochlazujícím účinkem na organismus, kam patří zejména banány, pomeranče, mandarinky, ananas a kiwi. Mějte při ruce dostatečnou zásobu čerstvého ovoce, abyste doplnili nejen tekutiny, ale i živiny.
Ořechové směsi – jakmile opustíte pronajatý bungalov a směřujete k mořské hladině nebo na výlet do vnitrozemí, vezměte si s sebou do sáčku směs oříšků a semínek. Poslouží vám jako zásobárna energie s nízkým glykemickým indexem, čímž nebudete přetěžovat vaši slinivku a zároveň poskytnete organismu mnoho výživových prvků.
Luštěninové pomazánky – u moře se hodí lehce stravitelné pokrmy s dostatkem proteinů, a ty obsahují zejména luštěniny. Nakoupíte-li vhodné luštěninové pomazánky, můžete si je brát s sebou k svačině na pláži i kdekoli jinde. Pomazánka s celozrnným pečivem vás zasytí, ale nesebere tolik energie, jako náročné trávení masitého jídla.
Nápoje – příliš vysoké letní teploty vyžadují průběžně doplňovat více tekutin v podobě kvalitní pramenité pitné vody, ale nezapomínejte také na zásobu minerálů, zejména hořčíku, který se s vaším potem vyplavuje z těla. Vhodná je například minerálka Magnesia Extra, s dobře vstřebatelnými ionty hořčíku a zároveň s vyšším obsahem prospěšného křemíku.
Pitná voda – cestujete-li například na Kanárské ostrovy, počítejte s tím, že se tu voda v místních hotelích a penzionech ve vodovodním řadu vyskytuje v podobě odsolené vody z Atlantského oceánu. Nebude vám chutnat, a rozhodně není dobrý nápad vařit z ní například kávu a čaj. Pitnou vodu tedy raději nakupujte v obchodech, v kanystrech či PET lahvích.