Čerstvý sýr kultura
Kód: 9708Související produkty
Detailní popis produktu
Čerstvý sýr si můžete představit jako směs čistě přírodních živočišných produktů a soli. Najdete v něm pouze mléko (kravské, kozí, ovčí, jačí, buvolí) a dále pak smetanu a mléčné probiotické kultury. Čerstvé sýry jsou všechny druhy sýrů, při jejichž výrobě nedochází k procesu zrání. Zráním sýra si můžeme představit rozklad sýrových proteinů a laktózy na jednodušší a lépe stravitelné chemické sloučeniny, a do rodiny zrajících sýrů patří například Ementál, Niva, Hermelín, Romadúr nebo Parmazán.
Čerstvý sýr tedy neprochází procesem zrání a díky probiotickým kulturám je možné jej konzumovat prakticky ihned. Mezi čerstvé sýry patří i tvaroh – pro mnohé z vás možná překvapivé zjištění, ovšem zřejmě vás již nepřekvapí, že čerstvý sýr je také Mozarella, Cottage, Ricotta, Schichtkäse, Mascarpone nebo Feta.
Tuk v sýru
Někteří lidé se záměrně vyhýbají tukům kvůli štíhlé linii, ale to je chyba, protože tuky ve stravě podporují vstřebávání vitamínů A, D, E a K. Problém se štíhlou linií hledejte naopak v jednoduchých sacharidech a v bílé mouce, tedy převážně v běžně prodávaných cukrovinkách a v bílém pečivu.
Čerstvý sýr
1 sáček na 1 - 5l mléka
Postup:
- Pasterizace 76°C
- Shladit mléko na 38°C - 42°C
- Přidat chlorid vápenatý - 2ml na 10L, naředěno 1:10 vodou
- Zaočkovat kulturou
- Nechat 10 - 15min. stát
- Zasýřit syřidlem - 2ml na 10L, naředěno 20ml vody, pak se nechá 2,5h
- Sýřenina se nakrájí na 2,5cm x 2,5cm kostky
- Míchání a převracení 1 -2 min
- Přestávka 5 - 10 min
- Míchání a převracení 2 -3 min
- Přestávka 10 - 15 min
- Míchání (uzavírání zrna), zrno musí být hladké, měkké, nesmí být moc utažené
- Samovolné lisování 12 - 24h v plachetce nebo ve formě
- Po vylisování se sýřenina nakrájí a nasolí
- Sýr nesmí přijít do chladu
- Zrání při 10 - 17°C, 4 dny
DŮLEŽITÉ JE DODRŽOVAT NÁVOD A POUŽÍVAT PŘESNÝ TEPLOMĚR, NEJLÉPE MLÉKÁRENSKÝ, KTERÝ JE URČEN PŘÍMO NA VÝROBU MLÉČNÝCH PRODUKTŮ.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.



