Bezlepkové obiloviny jsou významné nejen pro bezlepkovou dietu

Bezlepková dieta. Někdo vůbec neví, co to je, jiný se s tímto fenoménem setkal jen okrajově, pro mnoho lidí však představuje alfu a omegu života, zdroj přežití. Lepek sám o sobě lidskému organismu neškodí, pouze v okamžiku, kdy je tělo (mimochodem) zasaženo dlouhodobým procesem nevhodně sestaveného jídelníčku. Příčiny tkví především v konzumaci necelozrnné bílé mouky, ale i v dalších jevech, jako je masitá strava, nevhodné tuky, deficit některých minerálů, nedostatek ovoce a zeleniny, stres, špatná kvalita ovzduší a mnoho dalších faktorů.

Bezlepkové potraviny se vyplatí zařadit do stravy v každém případě, důležitá je nejen léčba, ale především prevence. Nejznámější bezlepkovou obilovinou je rýže, ale patří sem i dvě významné plodiny, které nám mohou obohatit život neuvěřitelným způsobem.

Jáhly a pohanka

Jáhly – je to v podstatě vyloupané proso, které se velmi snadno připravuje. Obrovskou výhodou jáhel je jejich univerzální využití. Pochutnáte si na nich s fazolovým gulášem, stejně jako v podobě sladkého dezertu. A velmi zdravého dezertu! Jáhly jsou lehce stravitelné a vhodné i pro osoby s nemocnou slinivkou a slezinou či žaludkem. Mají nízký glykemický index, vyvážený poměr všech složek (sacharidů, bílkovin, vlákniny a tuků), najdete v nich spoustu minerálů a stopových prvků a mezi nimi i důležitý křemík pro podporu regenerace buněk vnitřních orgánů, vaší pokožky, vlasů a nehtů.

Pohanka – snad jedinou její nevýhodou je specifická chuť. Někdo ji prostě nesnese. To je ale škoda, neboť jde o velmi výživný zdroj, který připravíte bez dlouhého vaření za patnáct minut pouze spařením horkou vodou. Je výborně stravitelná, obsahuje mnoho důležitých výživových prvků a také rutinu, důležité látky pro pevnost cév. Dobře se kombinuje s kukuřičnou polentou a s templem, s cizrnou, se zeleninovými saláty (rajčata, papriky, ředkev) a s dalšími, hlavně bezmasými jídly v podobě hustých a pikantních omáček.