Na světě je stále velké množství lidí, kteří slepě důvěřují nějaké autoritě, přitom si sami neověří na základě vlastní zkušenosti, na které straně je pravda. Nemáme v úmyslu nikoho kritizovat, ale každý člověk je omylný a to nejlepší, co vždy spolehlivě funguje, je vlastní zkušenost. Vlastní zkušenost vás také dokáže zbavit iluzí a snadno se zorientujete v tom, kdo vás záměrně mystifikuje, a kdo se vám naopak snaží poskytnout pomoc a přátelské zázemí.
Zkušenost na vlastní kůži je velice markantní především v oblasti výživy. To nejlepší, co můžete pro sebe udělat, je opatrně vyzkoušet, co a jak vám vyhovuje, a neodsuzovat nic, co nemáte prožité. Za socialismu se propaganda zaměřila na zemědělské výnosy a množství sklizené pšenice, cukrové řepy atd. Jistě, byli jsme v tomto směru soběstační, a to je dobře, ale nějak se pozapomnělo, že z cukrovky se vyráběl v cukrovarech bílý, velmi nezdravý cukr, a na pultech obchodů jste sehnali maximálně chléb z žitné a pšeničné necelozrnné mouky a rohlíky s houskami z bílé pšeničné mouky.
Je až s podivem, jak dlouho tato propaganda vydržela, a kolik lidí se i v dnešní době stále takto stravuje, ačkoli existuje mnoho zdravějších alternativ. A zde by měla nastoupit vlastní zkušenost, odhodlání vyzkoušet, zda to propagované celozrnné pečivo, kaše z obilných celozrnných vloček, luštěniny, naklíčená semena a ořechy jsou skutečně lepší náhradou rohlíků se salámem. Porovnat rozdíl a zdravotní dopad na vlastní kůži je totiž ten nejlepší lék, nemusí vám pak nikdo nic vykládat.
Nejste-li tedy zrovna „kovaní“ v oblasti zdravé výživy, a řadíte se spíše mezi začátečníky, postupujte pomalu, zařazujte zdravější potraviny postupně, aby se organismus adaptoval a vytvářel si potřebné trávicí enzymy (to je důležité zejména u luštěnin). Pozitivní výsledky se ale dostaví u každého, bez rozdílu věku, pohlaví a struktury DNA. Jsou to složky potravy přirozené, jež jedli naši předkové již před staletími, nebyli tolik vázáni na maso a cukrovinky, kterých jsou stále v obchodech plné regály.