Čím jsou pro nás prospěšná lněná semínka

Lněná semínka jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, vitamínu E, vitamínů B1 – B6 a minerálních a stopových prvků. Mohou se jíst samostatně, ale lépe vyniknou v kombinaci s hlavním jídlem, kde poslouží jako doplňující a kořenící prvek. Většinou se přidávají do omáček, polévek, zeleninových salátů, na posypku pečiva a velmi často jsou součástí makrobiotického jídelníčku. Významné zdravotní aspekty a účinky lněných semínek souvisí s obsahem cenných živin, zvláště pak s nenasycenými mastnými kyselinami omega-3.

85

Jak je konzumovat

Lněná semínka nakupujte vždy celá, nemletá, případně ve formě lněného za studena lisovaného nerafinovaného oleje. Rozemletá semínka totiž velmi rychle podléhají zkáze – žluknou a ztrácí své původní výživové hodnoty. Výhodné je tedy vždy připravit porci k přímé konzumaci z neporušených semen.

Lněná semínka se často vyskytují jako ozdoba některých druhů pečiva, většinou však tímto způsobem projdou trávicím traktem bez využití – slupka je totiž velmi kompaktní. Rozdrtit takové semínko v ústech není vůbec snadné, všechna zrníčka jsou natolik drobná, že mezi zuby prokluzují, proto se je vyplatí rozdrtit či rozemlít výkonným mixérem.

U všech rostlinných semínek a ořechů platí jedno nepsané pravidlo – měli bychom je střídat a nezaměřit se pouze na jeden druh, každé z nich totiž obsahuje jiný poměr složek a výživových prvků. Lněné semínko má navíc tu vlastnost, že pročišťuje trávicí trakt, a proto je vhodné občas jej vysadit a vyměnit za jiný druh semínek, aby nedocházelo ke „zlenivění tenkého a tlustého střeva“.

Cenné omega-3

Všechna rostlinná semena obsahují určitý poměr proteinů, sacharidů a tuků. Zpravidla v nich tuky převažují a jejich součástí jsou nenasycené mastné kyseliny. Určitou výjimkou je v tomto směru lněné semínko. Lněná semínka zdraví přínosná vykazují velmi vysoký podíl omega-3 mastných kyselin a těch má většina středoevropanů ve své stravě nedostatek. Obyvatelé přímořských oblastí, kteří konzumují tučné ryby, jsou na tom mnohem lépe, v Česku je spotřeba tučných ryb (sardinky, losos atd.) ovšem velmi malá. Významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin jsou také vlašské ořechy a chia semínka.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení