Makadamové ořechy – australská superpotravina

Makadamové ořechy jsou jedny z nejvýživnějších druhů ořechů na této planetě. Ukrývá se v nich obrovské množství zdravých tuků a celá řada dalších potřebných živin. Čím jsou pro nás přínosné a proč bychom si je měli alespoň občas dopřát?

Makadamové ořechy a zdraví

Krvetvorba – krev se neustále obnovuje a musí mít neustále zásadité pH. Proto je důležité přijímat v potravě dostatek potřebných prvků pro tvorbu červených krvinek. K tomu je zapotřebí vápník, hořčík, zinek, draslík, železo, a také měď. Mědi se v makadamových ořeších ukrývá opravdu velké množství, podobně jako v meruňkách. Malá hrst pokryje více než třetinu denní doporučené dávky tohoto prvku.

Podpora výstavby tkání – měď, zinek a mangan jsou potřebné minerály, které podporují produkci elastinu a kolagenu, látek potřebných pro výstavbu výstelek kloubů a dalších částí těla, jako je např. pokožka, vlasy a nehty. Mangan zároveň spolupracuje s enzymy, které zajišťují antioxidační bariéru proti působení volných kyslíkových radikálů a tím brzdí proces stárnutí a chrání organismus před propuknutím chorob. Ve dvaceti makadamových oříšcích naleznete přibližně polovinu denního doporučeného přijatého množství manganu.

Vláknina – Že jsou makadamové ořechy zdraví prospěšné, je dáno i obsahem vlákniny. Ta má pozitivní vliv na správné trávení, zpomaluje jeho proces, tím reguluje krevní cukr plynule, aniž by docházelo k inzulinovým výkyvům. Zároveň podporuje pohyb střev a dbá na pravidelné vyprazdňování. Vláknina také dodává pocit sytosti, tím se sníží riziko přejídání a přibírání na váze. Makadamové ořechy obsahují tolik vlákniny, jako většina ostatních druhů oříšků.

Nenasycené mastné kyseliny – Lidský organismus vyžaduje přijímat v potravě také tuk, ale velmi záleží na tom, z jakého zdroje, a jaký. Mono a polynenasycené mastné kyseliny jsou tím zdravým tukem a měli bychom je dodávat našemu tělu každý den. Makadamové ořechy obsahují poměrně velké procento tuku, v němž převažují mononenasycené mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na snižování hladiny „špatného“ cholesterolu.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení