Když si objednáte v obchodě se zdravou výživou větší množství cizrny s vědomím, že ji budete skladovat delší čas, třeba celý kalendářní rok, nebude to problém, protože nemá tendenci při pokojové teplotě a běžné vlhkosti žluknout ani plesnivět. Mnohem náročnější, než skladování, je však její příprava. Co musíte podniknout, abyste z ní měli skutečný užitek?
Namáčení – velkou chybu dělají ti, co cizrnu nasypou ze sáčku rovnou do vroucí vody a předpokládají, že ji lze vařit podobně, jako luštěniny. Za prvé ji nedovaříte, za druhé vás bude nadýmat a za třetí vám neposkytne všechny živiny. Cizrna namáčení je základní předpoklad k úspěchu, namočte ji do vlažné vody a nechte nabobtnat po dobu osmi až dvanácti hodin. V ideálním případě přes noc.
Klíčení – u cizrny se někdy vyplatí ponechat ji namočenou ve vodě delší čas, než se objeví první klíčky. Musíte však vodu alespoň dvakrát vyměnit, aby se v ní netvořily plísně. Naklíčené luštěniny jsou lépe stravitelné, a pro cizrnu to platí rovněž. Nezapomeňte však vodu vždy vylít a vařit luštěniny ve vodě čerstvé.
Vaření s mořskou řasou – luštěniny se lépe zbaví nežádoucích služek, které snižují vstřebatelnost a způsobují nadýmání, jestliže je vaříte s vhodným kořením, například s majoránkou. Můžete vyzkoušet i mořské řasy Kelp (Kombu), ty pokrmu mimo jiné dodají i mnoho minerálů a stopových prvků, z nichž některé schází v zemědělské půdě.
Vaření v tlakovém hrnci – většina luštěnin se vaří velice dlouho, pro cizrnu například platí na mírném plameni časový úsek přibližně 70 minut. Mnohem lepším řešením je však příprava v tlakovém hrnci, kde po jeho „natlakování“ vystačíte s dobou varu 15 – 18 minut.
Solit až po změknutí – žádnou luštěninu nesmíte solit před začátkem procesu vaření, anebo v jeho průběhu, protože by ztvrdla. Solit je přípustné až po skončení varu, kdy jsou plody dostatečně měkké.