Kuskus v naší zemi již zdomácněl

Také patříte k lidem, co je již příliš neoslovuje tradiční nabídka pečiva a obilovin v supermarketech, a hledáte lepší způsob, jak se zasytit a zároveň udělat něco pro své zdraví? V tomto směru máte více možností a jednou z nich je i pokrm zvaný kuskus. Objevuje se poměrně často v některých jídelnách prodejen zdravé výživy, ve vegetariánských restauracích a v čajovnách, kde si přízeň strávníků získal velice rychle, a to z několika důvodů. Proč vám doporučit právě kuskus?

Kuskus těstovina – kuskus není obilné zrno, někteří lidé se domnívají, že je to odrůda prosa, quinoy nebo semeno nějaké další pseudoobilniny. Ne, opravdu to není celé zrno, ale jde o těstovinu. Zhotovuje se do podoby velmi drobných kuliček, a to z toho důvodu, aby je bylo možno velmi rychle tepelně upravit a podávat na stůl.

Rychlá příprava – když vaříte těstoviny vytvarované do vřeten, kolínek nebo fleků, musíte uvést do varu velké množství vody a následně je povařit deset až patnáct minut, případně nechat dojít pod pokličkou. Kuskus se nevaří, pouze zalévá vroucí vodou a ponechává pod pokličkou několik minut. Odpadá tedy zdlouhavá a nákladná příprava.

Kuskus na dovolené – plánujete dovolenou ve formě pobytu v soukromém penzionu nebo horské chatě, kde budete mít k dispozici vlastní kuchyňku? Pak si kuskus přibalte do cestovního zavazadla, protože výborně poslouží jako energetická vzpruha a zdroj sytosti před náročnou sportovní aktivitou. Lze jej připravit na slano či na sladko a Internet je doslova prosycený různými recepty, protože obliba této těstoviny je mezi strávníky značná.

Z čeho je kuskus – většina kuskusu na trhu je vyrobena z celozrnné semolinové pšenice. Tu může někdy nahradit i necelozrnná (bílá) varianta, anebo bezlepková obilovina či luštěnina. Celozrnné výrobky jsou zdravější vzhledem k většímu obsahu živin. Kuskus složení je položka, která zajímá nejen běžné strávníky, ale i osoby s dietními režimy redukce hmotnosti nebo v důsledku různých onemocnění.