Ječné a špaldové sirupy patří k nejoblíbenějším obilným sladidlům již mnoho let. Sladilo se s nimi i v dobách, kdy neexistoval bílý řepný cukr, a kdy byli lidé odkázání na bližší kontakt s přírodou a hlavně na přirozené zdroje a jejich šetrné zpracování. Řepa cukrovka je také sice vhodný zdroj, ale způsob výroby bílého cukru, z něhož se odstraní to nejcennější (řepná melasa) a ponechá ke konzumaci spíše to odpadní, je pro konzumenty zdravé výživy nepřípustné.
Kdo si oblíbí špaldový sirup, získá přívětivého kamaráda, který nejen, že dosladí, ale i zachutná a bude přínosem pro zdraví.
Špaldové sirupy svou konzistencí a barvou připomínají květový luční med, chutnají sice trochu jinak, ale svým vysokým obsahem maltózy neboli sladového cukru přispějí k výrazné a velmi příjemné zemité příchuti.
Špaldový sirup je výbornou volbou pro dochucení palačinek, obilných kaší a hlavně zmrzlinových pohárů s čerstvým ovocem.