Co je bambucké máslo a odkud pochází

Položili jste si někdy zvídavou otázku, co je bambucké máslo, a jak se vyrábí?

Bambucké máslo svým vzhledem připomíná hroudu domácího kravského másla, se kterým se pravidelně setkávají zejména lidé, co dodávají na trh farmářské výrobky. Nejde však o výrobek živočišného původu, nýbrž rostlinného, a tím pádem z něj mohou čerpat jeho výhody i striktní vegani.

Výroba bambuckého másla se uskutečňuje třemi způsoby. Základní surovinou jsou vždy plody stromu máslovníku afrického, a vzhledem k tomu, že jde o typicky endemitní rostlinu, původ suroviny pro výrobu másla je vždy z afrického kontinentu. Je to tedy svým způsobem pro nás, Evropany, exotická záležitost.

První možností výroby je chemická extrakce, která je sice velmi účinná, ale zároveň poměrně nebezpečná, a pro strávníky svým způsobem i nevýhodná, protože se z plodů odstraňují některé výživové prvky. Chemická extrakce je spíše záležitostí velkých firem, které využívají těchto zavedených postupů při výrobě čokolády a čokoládových cukrovinek, kam se bambucké máslo přidává. Jeho výživová hodnota však není valná.  

Druhý způsob je rovněž částečně automatizovaný. Ořechy se po vytřídění a odstranění slupek mechanicky drtí a lisují za vzniku oleje a tzv. pokrutin. Tento způsob je velmi podobný výrobě olivového oleje, kdy také vznikají pokrutiny. Pokrutina je hmota, kde se ještě nachází zbytky oleje, a aby je bylo možno odtud získat, je zapotřebí je vytěsnit pomocí organického rozpouštědla a následně podrobit čištění. Tento způsob se využívá hlavně pro farmaceutické firmy a výrobce kosmetiky.

Třetí způsob uchovává v bambuckém máslu většinu jeho složek, což se také projeví na jeho vysoké ceně. Probíhá čistě ručně, bez použití strojů, a provádí jej pouze ženy v chudých regionech afrického kontinentu. Výsledný výrobek ovšem obsahuje to, co by měl, a můžete jej směle použít jak v kuchyni, tak i pro kosmetické účely, například na pleť nebo na vlasy.