Co je kombucha a proč jí pravidelně užívat?

Kombucha se v posledních letech těší nejenom u nás velké oblibě. Jedná se o symbiotický útvar bakterií a kvasinek, které mohou zdánlivě připomínat houbu. Čajová houba kombucha dokáže kvasným procesem vytvořit jedinečný nakyslý nápoj, který obsahuje pro tělo prospěšné kvasinky.

 

Jaké jsou její účinky na lidské zdraví?

Největším přínosem pro naše zdraví je hlavně přítomnost mnoha prospěšných probiotických bakterií a kvasinek, které mají přirozeně dobrý vliv na střevní mikroflóru. Na základě toho pomáhá ke správné rovnováze a funkci trávicí soustavy. V dnešní době, kdy mnoho lidí zanedbává pravidelný pohyb, který má nemalý vliv na správné funkci střev, je právě jednou z alternativ pravidelné pití kombuchy. Je také zapotřebí říct, že schopnost imunitního systému se do jisté míry odvíjí od správného zažívání.

 

Nejedná se ovšem o výkřik moderní doby, kombucha je známá již po celá staletí. Nakyslý nápoj má skvělé vlastnosti pro naše zažívání, ale příliš byste si na něm nepochutnali. Dnes tak můžete na trhu naleznout nápoje, které jsou doplněny o nejrůznější příchutě. Díky kterému vám bude nápoj i chutnat.

 

Nepasterizovaná a nefiltrovaná kombucha může být navíc skvělou náhražkou pro milovníky piva nebo vína. Je jemně perlivá a zároveň obsahuje jen malé procento alkoholu. Tudíž si na své přijdou i ti, kteří zrovna alkoholu příliš neholdují.

 

Jak probíhá výroba kombuchy?

Vlastně se nejedná o nijak složitý proces. Do připraveného nálevu čaje se přidá cukr. Nejčastěji se jedná o zelený, černý nebo některé druhy bylinného čaje. Následně se přidá násada kombuchy a začne mléčné kvašení. Právě to dává následně hotovému nápoji jho typickou octovou chuť a jemnou perlivost. Kvašení by mělo probíhat bez přítomnosti kyslíku. Díky tomu pak nápoj obsahuje malé procento alkoholu, udává se něco kolem 1%. Výsledný nápoj je možné ochutit bylinkami, ovocem atd.

button_kupte-zde