Co je to Miso pasta

Miso pasta je název, s nímž často operují zastánci makrobiotiky a stravování dle principů Tradiční čínské medicíny. Je to dochucovací prostředek, původem z Japonska, který lze využít k pokrmům masitým i bezmasým, k přípravě polévek, omáček, pomazánek, dresinků a zeleninových salátů.

Základ tvoří luštěniny, nejčastěji hrách, cizrna nebo sojové boby a hnědá rýže. Výchozí suroviny se pak podrobí přirozené fermentaci. Jde o čistě přírodní záležitost, s využitím prospěšných fermentačních bakterií, bez přídavku cukru, sladidel a dalších konzervačních přísad.  

Miso pasta tak nahrazuje sojovou omáčku nebo dochucovadlo Tamari a je nedocenitelná zvláště tam, kde chcete proměnit tvorbu pokrmů v opravdový gurmánský zážitek. Fermentace zároveň zvýší využitelnost výživových složek, jako jsou proteiny, složité sacharidy, minerální a stopové prvky, enzymy a vitamíny.

Pomazánky z luštěnin – vegetariáni a vegani jsou často napadáni, že jejich strava je prostá chutí, nevýrazná a nezajímavá, a že je stejně po určité době bude lákat přejít k masité stravě. To je však hluboký omyl, i bezmasé pokrmy lze ochutit tak, že po nich zatoužíte zas a znovu. Jedny z nich jsou pomazánky z fazolí a z cizrny. A právě miso pasta je perfektně dochutí, zvýrazní jejich jedinečnost, ať už je podáváte s rýží, pohankou, celozrnnou bagetou nebo se zeleninovým salátem.

Omáčka z hub – houbové omáčky patří k nejchutnějším pokrmům a jen málo strávníků se jim vyhýbá. Jakmile houby podusíte a dostatečně změknou, přidáte miso pastu a na závěr s citem dosolíte. Výsledek vás jistě mile překvapí.

Máslo – vyzkoušet můžete i osvědčené miso máslo, které vytvoříte z kvalitního kravského másla a miso pasty v poměru 3:1. Lze jej namazat na chléb a pečivo anebo využít jako přílohu k vařeným bramborám, k vařeným fazolovým luskům a květáku nebo ke spařené brokolici.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení