Už jste vyzkoušeli kombinaci arašídů a kokosu? Je to skvělá variace chutí, které se navzájem výborně doplňují. Pochutnáte si na nich samostatně, třeba v podobě arašídovo kokosového krému, který budete ujídat kávovou lžičkou, případně můžete krém využít jako pomazánku na pečivo, na palačinky či lívance a doplnit jej nějakým ovocem či ovocným džemem. Dobře se k němu hodí banán, hruška, granátové jablko, borůvky, maliny a ostružiny nebo jablka se skořicí.
Skvělá kombinace rostlinných tuků – arašídy obsahují převahu nenasycených mastných kyselin a kokosový tuk těch nasycených. Jsou to dva skvělé zdroje kvalitních a přínosných tuků pro organismus, které podporují vstřebávání vitamínu A z rostlinné stravy. Nasycené tuky v kokosu nejsou totéž, co nasycený tuk ve vepřovém sádle, naše játra jej přeměňují na energii bez inzulinových výkyvů (bez nebezpečí vzniku diabetu) a rozhodně tedy nejde o nic škodlivého.
Ořechové krémy jsou kalorické – velmi často se stává, že lidé „ujíždí“ na ořechových a arašídových krémech, které obsahují bílý cukr. Ten nám nepřináší žádný užitek a navíc je velmi návykový a snadno se přistihneme, že stále ujídáme a nemáme dost. Proto se ve svém zájmu vyhýbejte produktům s přídavky cukru a umělých sladidel a využívejte přirozených vlastností plodů, které nám poskytuje sama příroda. Ovšem i bez cukru je kalorická hodnota ořechových krémů velmi vysoká, neměli byste se jimi rozhodně přejídat.
A ještě jeden tip s arašídy: Zachutnají vám i s vlašskými ořechy, a to buď v podobě smíchání těchto dvou krémů, anebo rozdrcením arašídů a vlašáků v mixéru na jemnou kaši.
Arašídy jsou alergen – ačkoli patří podzemnice olejná k nejzdravějším a zároveň k nejchutnějším druhům rostlinných semen, jedná se o potenciální alergen. Alergie se mohou objevit v každém věku a hovořit o jejich příčinách by znamenalo vytvořit téma na několik samostatných článků, pro nás všechny je ze všeho nejdůležitější být především opatrní. Nekonzumujete-li arašídy pravidelně, pak ochutnejte nejprve velmi malé množství krému nebo celých arašídů a pozorujte reakce vašeho těla. Silné alergické reakce bývají sice spíše výjimečné, ale vždy je lepší jim předcházet, než zbytečně riskovat.