Karob účinky bude zřejmě fráze, kterou budete vyhledávat na Internetu, jestliže byste rádi zařadili tuto zdravou a výživnou potravinu do jídelníčku. Jednou z prvních věcí, co vás zřejmě zaujme, je minimum tuku, což dělá z karobu poměrně nízkokalorickou živinu, vhodnou i při redukčních dietách.
Žádný lepek – lepek je v dnešní době velkým strašidlem a mnoho lidí si proto obilný gluten ve stravě hlídá. S karobem můžete být klidní, tam žádný lepek nenajdete.
Žádné alkaloidy – svatojánský chléb, jak se mu někdy přezdívá, úspěšně nahrazuje čokoládu a kakao například v polevách vánočního cukroví. Komu nevyhovuje kofein a theobromin, obsažený v kakaových bobech, může si s klidným srdcem dopřát karobové cukrovinky, protože tam žádné alkaloidy nejsou.
Vláknina – konzumace svatojánského chlebíčku přispívá i k pravidelnému pohybu střev, nezadržování stolice, a ke správné funkci střevní mikroflóry. Vláknina tvoří poměrně velké procento těchto plodů.
Vápník versus hořčík aneb co možná o této potravině nevíte
Přes všechna pozitiva karobu existuje jedno úskalí, kterému byste měli věnovat pozornost. Nachází se v něm totiž enormní množství vápníku. Na sto gramů svatojánského chlebíčku až 350 miligramů vápníku. Možná budete namítat, proč tolik pozornosti kvůli vápníku, když se vyskytuje i v mléčných výrobcích, anebo v máku, kde jej naleznete až čtyřikrát víc. Problém tkví ve dvou skutečnostech. Za prvé, karob neobsahuje žádné šťavelany, které brzdí vstřebávání vápníku, takže jej do těla dostanete, dalo by se říci, v plné dávce. A za druhé obsahuje jen malé množství hořčíku, který by měl být s vápníkem v poměru 1:2. velká porce vápníku bez regulačního hořčíkového mechanismu může vyvolat v organismu deficitním na hořčík nepříjemné stavy křečí či dokonce dušnosti, a nezapomínejme, že v České republice je v současné době více než dvě třetiny osob s podlimitním stavem hořčíku v organismu.
Chcete-li tedy konzumovat karob bez potíží, užívejte spolu s ním hořčík jako doplněk stravy, anebo potraviny s vysokým obsahem magnézia, například ořechy, banány, avokádo a listovou zeleninu nebo chlorellu. A divíte-li se, proč tento problém se netýká máku, pak si snadno zjistíte, že mák, na rozdíl od karobu, obsahuje vápník s hořčíkem v téměř ideálním poměru.