O bílé mouce a bílém cukru se traduje, že jsou to bílé jedy, tato informace se postupně rozšiřuje mezi veřejnost již desítky let a někteří lidé ji dovedou přijmout ihned, jiní postupně, a někteří takřka vůbec. Ignorují ji, ale neuvědomují si, že v jejich těle mezitím probíhá řada procesů, a mnohdy i nezvratných, vedoucích do záhuby.
Obrovskou výhodou našich tělesných schránek je značná schopnost regenerace, ta má ovšem své limity. Snadno se o tom mohou přesvědčit alkoholici, kterým postupně selhávají játra a ledviny, až nakonec umírají předčasně na jaterní cirhózu a rakovinu.
Bílá mouka a bílý cukr sice nepůsobí tak drasticky, jako alkohol, ale s nimi je to jako s tou žábou, co se postupně zahřívá ve kbelíku s vodou, až se nakonec uvaří, aniž by si uvědomila, že je třeba z kbelíku zavčas vyskočit.
Co s vaším tělem udělá pravidelná konzumace těchto jedů?
Bílá mouka a cukr jsou droga – zejména sladkosti z těchto surovin otupují chuťové pohárky a stanete se na nich závislí. Budete vyžadovat další a další dávky. Ovoce vám pak může připadat málo sladké a budete si vše zbytečně přislazovat.
Budete přibírat na váze – tak vysoké dávky sacharidů povedou k nadváze a možná i k obezitě. Díky absenci vlákniny toho sníte mnohem víc, než jídel s vlákninou. Vláknina je přirozený regulátor sytosti.
Budete náladoví – výkyvy nálad mohou způsobit nejen problémy díky inzulínu v krvi, ale i kvůli závislosti na nadbytku cukru, což může vést až k diabetu. Namísto vyrovnanosti a stabilní pohody budete prožívat vlny euforie a deprese, vaše emoce pak nemusí vůbec odpovídat vnímané realitě.
Zbytečně proděláte – závislost na sladkostech a bílém pečivu vás zatíží i finančně, zatímco přirozené stravy s vlákninou, z celých obilných zrn, s ovocem a zeleninou se nepřejíte, u bílého pečiva a sladkostí to neplatí.
Budou vám scházet živiny – vaše tělo budete zatěžovat mnoha odpady, uloženými v tukovém polštáři, a mezitím vám budou scházet živiny, které v bílém cukru a bílé mouce schází. Budete mít nadváhu, ale budete paradoxně „podvyživení“.